Această categorie de locatari nu o să mai aibă trecut numele pe listele de plată la întreţinere

Asociaţiile de proprietari din Suceava nu mai au voie să publice numele proprietarilor de apartamente pe listele de plată. Anunţul a fost făcut de viceprimarul Lucian Harşovschi.

25 feb. 2021, 08:54
Această categorie de locatari nu o să mai aibă trecut numele pe listele de plată la întreţinere

Această categorie de locatari nu o să mai aibă trecut numele pe listele de plată la întreţinere. Asociaţia are interzis să scrie numele propiretarilor pe listele pentru plata întreţinerii şi se vor folosi doar de numărul apartamentului.

Această categorie de locatari nu o să mai aibă trecut numele pe listele de plată la întreţinere

În data de 17 decembrie anul trecut, Consiliul Local Suceava a modificat regulamentul de organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari. Astfel, consilierii au decis ca pe listele de plată să apară doar numărul apartamentului şi salariile angajaţilor asociaţiilor.

“Pe 17 decembrie am modificat în CL regulamentul de organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari.  Acesta include prevederi referitoare la Registrul general pentru protecţia datelor. Mai exact, pe listele de plată trebuie să nu mai apară numele persoanelor, aşa cum se proceda până acum, când intrai în scara blocului, te uitai pe lista de plată şi vedeai cine locuieşte acolo şi la ce apartament”, a explicat Lucian Harşovschi, viceprimar al municipiului Suceava.

Deşi decizia a fost adoptată anul trecut, până acum doar 20% dintre asociaţii s-au conformat regulilor. Pe de altă parte, mulţi suceveni nu văd cu ochi buni această modificare pentru că, susţin ei, nu mai au pe cine să „tragă de mânecă” atunci când scara blocului rămâne fără utilităţi din cauza rău-platnicilor.

Există un blocaj în cadrul asociaţiilor de proprietari, blocaj datorat lipsei de reglementare în ceea ce reprezintă posibilităţile de convocare şi desfăşurare a adunărilor generale în situaţii excepţionale şi de criză. Cele mai importante aspecte, în această perioadă:

1. Au respectat cadrul legal adunările generale convocate şi desfăşurate până acum?

2. Se pot organiza adunări generale?

3. Avem reglementare pentru astfel de situaţii?

4. Care pot fi consecinţele nerespectării prevederilor legale – consecinţe civile şi penale?

Există o serie de asociaţii de proprietari care au convocat şi desfăşurat adunări generale în anul 2020 sau se pregătesc de convocare în această perioadă sub diverse forme:

– asociaţiile cu puţine apartamente – sub limitele impuse de legislaţia privind combaterea răspândirii virusului – nu ridică probleme sub aspectul desfăşurării adunării generale şi nu există motiv de nulitate strict pe acest aspect. În schimb, în situaţia în care convocarea nu s-a realizat conform prevederilor legale existente, iar un proprietar solicită instanţei nulitatea procesului verbal, fiind în faţa unor norme imperative, există posibilitatea anulării.

– asociaţiile care “au decis” pe bază de tabel sau pe scări – în opinia mea, vor avea mari dificultăţi în situaţia în care un proprietar contestă procesul verbal. După cum am menţionat, modul de convocare şi desfăşurare a adunării generale este reglementat de către legiuitor, reglementare de la care nu se poate deroga prin convenţii particulare, adică asociaţiile nu pot face altfel decât legiuitorul a reglementat, prin menţiuni în cadrul statutului sau regulamentului de condominiu.

Citeşte şi: Afişarea numelui la avizierelor de bloc, interzisă. Care este motivul
 

 


loading...