Teplizumab este un medicament deja aprobat în Statele Unite și antrenează sistemul imunitar să nu mai atace celulele pancreatice, întârziind nevoia de insulină cu o medie de trei ani.
În cazul diabetului de tip 1, sistemul imunitar atacă celulele beta ale pancreasului, împiedicându-l să producă insulină, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului din sânge nu mai este reglat de organism.
Glicemia prea ridicată sau prea scăzută poate cauza probleme grave de sănătate și chiar moartea pacienților.
Citește și: Trump anunță tarife de 25% la importurile din Japonia și Coreea de Sud cu începere de la 1 august
Persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de doze de insulină în fiecare zi.
Primul adult care încearcă acest medicament este o femeie din Devon, Regatul Unit. Hannah Robinson, stomatolog și mamă a doi copii, spune că se simte „foarte privilegiată” că încearcă acest medicament și speră că acesta va putea întârzia evoluția bolii.
Femeia spune că a descoperit, în timpul sarcinii, că se afla în stadiile incipiente de dezvoltare a diabetului de tip 1. Ea urmează acest tratament la Royal Devon University Healthcare NHS Foundation Trust, conform Pro TV.
Un număr restrâns de persoane primesc medicamentul, iar acesta este revizuit de experți pentru a fi utilizat pe scară largă în cardul Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit.
Medicamentul trebuie administrat în stadiul incipient al bolii pentru a fi eficient.
Citește și: Modificări făcute de Guvern la măsurile fiscale anunțate. Ce schimbări intervin la CASS și jocurile de noroc
Medicul Nick Thomas, consultant în diabet şi lector universitar la Universitatea din Exeter, a declarat: „Acest nou tratament reprezintă o schimbare foarte interesantă în modul în care gestionăm diabetul de tip 1”, potrivit Pro TV.
„Pentru prima dată, vom putea oferi un tratament ţintit şi suficient de devreme pentru a modifica procesul imunitar de bază, cu scopul de a încetini cât de repede posibil apariția momentului în care oamenii au nevoie de insulină. Aproximativ jumătate din cazurile de diabet de tip 1 se dezvoltă la vârsta adultă, iar Hannah va fi primul adult din Marea Britanie care va primi acest tratament. Speranţa mea este că, în viitor, vom putea să împiedicăm situaţia în care persoanele cu diabet de tip 1 precoce să aibă nevoie de insulină”, a adăugat el.
Pentru a identifica persoanele cu risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 1, experții de la Royal Devon şi de la Universitatea din Exeter folosesc genetica și alte teste
Speranţa medicilor britanici este ca un număr cât mai mare de persoane să aibă acces la acest medicament pentru a întârzia apariţia diabetului de tip 1.