Acest test te va ajuta să afli dacă suferi de o tulburare mentală! Puține persoane pot fi păcălite de această iluzie optică

Iată un test care poate diagnostica schizofrenia. Aceasta iluzie optică îți arată o mască de față albă care se rotește în aer. Cea mai mare parte a oamenilor văd partea goală, din spate care se rotește în sens opus.

07 apr. 2023, 11:54
Acest test te va ajuta să afli dacă suferi de o tulburare mentală! Puține persoane pot fi păcălite de această iluzie optică

Noile date arată că există un test bazat pe o iluzie optică care te poate ajuta să îți dai seama dacă suferi de o afecțiune mentală gravă sau nu. Lumea medicală se confruntă cu diverse probleme legate de acest subiect, deoarece pentru schizofrenie, de exemplu, nu există un test madical specific care să te ajute să pui un diagnostic. Mai mulți oameni de știință din Germania au căzut de acord că iluza optică „masca goală” te poate ajuta să îți dai seama dacă suferi de această tulburare.

Citește și: Iluzie optică pentru oameni inteligenți. Doar geniile pot observa fantoma din imagine în 5 secunde

Aceasta iluzie optică îți arată o mască de față albă care se rotește în aer. Cea mai mare parte a oamenilor văd partea goală, din spate care se rotește în sens opus. Nasul pare că este îndreptat spre exterior, însă în realitate acesta este îndreptat spre interior. Specialiștii susțin faptul că persoanele care suferă de schizofrenie nu vor putea fi păcălinte de iluzie, în timp ce restul vor fi.

Conform Mirror, chiar și atunci când ești conștient de iluzia optică, este foarte puțin probabil să poți distinge partea din spate a măștii. Creatorii iluziei optice afirmă că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că aceasta a fost special concepută pentru a ținti modul în care creierul procesează imaginile.

Cu alte cuvinte, creierul uman se bazează pe propria lui experiență trăită pentru a trage concluzii. În cazul de față creierul știe că fețele sunt convexe sau îndreptate spre exterior, așadar ajungem să procesăm imaginea într-un mod care are sens. Propria noastră așteptare este atât de puternică încât pur și simplu nu o putem anula.

„Procesarea noastră de sus în jos deține amintiri, ca niște modele de stoc. Toate modelele din capul nostru au o față care iese, așa că ori de câte ori vedem o față, bineînțeles că trebuie să iasă”, a declarat Danai Dima de la Universitatea de Medicină din Hanovra în Journal NeuroImage.

De ce persoanele cu schizofrenie nu trec acest test

În cazul persoanelor care suferă de schizofrenie lucrurile stau puțin diferit atunci când fac acest test. Părțile senzoriale și cele conceptuoale ale creierului lor procesează informația vizuală în mod diferit. Așadar ei vor putea vedea „partea goală a feței”. Specialiștii mai afirmă că iluzia poate fi „dezmințită” de persoanele aflate sub influența drogurilor sau a alcoolului.

Schizofrenia este o afecțiune mentală severă care provoacă o serie de halucinații. Se manifestă prin iluzii, gânduri confuze, dezinteres față de activitățile zilnice, retragerea din preajma oamenilor și izolarea socială.  Medicii descriu adesea boala ca fiind un tip de psihoză, ceea ce înseamnă că o persoană nu poate distinge întotdeauna propriile gânduri și idei de realitate.

Citește și: Iluzie optică uluitoare! Doar cei cu un IQ ridicat pot observa un urs panda printre oameni în șapte secunde