Acesta este singurul loc de pe Pământ unde nu se ştie cât este ceasul

Cine ar fi crezut că există, pe Terra, un loc unde nimeni nu are idee cât este ceasul? Sau, mai mult, fiecare stabilește ce oră își dorește! Ei bine, această regiune este Antarctica, singurul continent fără fus orar. Care este explicația?

19 iun. 2018, 11:48
Acesta este singurul loc de pe Pământ unde nu se ştie cât este ceasul

Întrucât fusul orar este determinat de longitudine, în Antarctica nu se poate stabili cât e ceasul pentru că la poli se întâlnesc toate meridianele longitudinale, scrie shtiu.ro. În acest loc de pe Glob, Soarele răsare o singură dată pe an şi apune la fel. Pe perioada iernii, aici este o beznă totală.

Citeşte şi O colonie de 1,5 milioane de pinguini Adelie, descoperită în Antarctica

Din pricina înclinaţiei planetei, soarele dispare sub linia orizontului în iarna australă. Vara însă, atunci când soarele este în permanenţă deasupra acestei regiuni, cantitatea de lumină pe care o primește Antarctica o depăşeşte pe cea de la Ecuator într-o perioadă similară.

Aici nu locuiesc oameni și singurii prezenți în această regiune rece sunt cercetătorii. Tocmai de aceea, timpul este stabilit aleatoriu de către oamenii de știință. Aceștia aleg fie ora din țara de origine din care provin, fie cel al liniei de aprovizionare care le aduce alimente și cele necesare.

În mod teoretic, lumea ar trebui împărțită în 24 de fusuri orare egale, în care fiecare zonă diferă de ultima cu o oră. Însă, pe măsură ce anii au trecut, lumea a devenit un loc mult mai complicat și fusurile orare sunt acum neregulate fiind afectate de schimbările politice, geografice și sociale.

Curiozități despre Antarctica:

Antarctica este considerat a fi cel mai mare deșert al lumii și este singurul continent din lume fără reptile;
În anumite părți din Antarctica nu a mai nins sau plouat de mai bine de două milioane de ani;
Mai bine de 90% din suprafața de apă proaspătă a lumii se află în Antarctica;
Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Antarctica este de 14,5 grade Celsius.
Doar 1% din suprafața Antarcticii este permanent lipsită de gheață.