Aceştia sunt viruşii care te fură! Orice ai face, să nu dai bani

Ransomware este o amenințare informatică devastatoare nu atât prin daune, ci prin modul în care operează. Îți blochează computerul și nu mai primești acces decât când plătești. Există însă măsuri de precauție.

14 iul. 2015, 08:29
Aceştia sunt viruşii care te fură! Orice ai face, să nu dai bani

Câțiva experți în securitate informatică de la Bitdefender au fost dispuși să împărtășească sfaturi pentru securitate cu persoanele interesate prin intermediul Reddit. Noi am profitat de ocazie și am adunat în acest articol mai multe informații despre ransomware, ce victime a făcut și cum a început. 

Unul dintre cele mai mari pericole de pe Internet sunt virușii care cer răscumpărare. Pentru a te feri de ei, experții recomandă să îți faci toate actualizările la timp și să nu deschizi fișierele suspecte pe care le primești pe mail de la necunoscuți. De asemenea, aceștia consideră că standardul Java este cel mai periculos din acest punct de vedere, din moment ce este inclus în 3 miliarde de dispozitive. O altă precauție ar fi să nu folosești tot timpul contul de administrator, ci unul secundar.

De asemenea, întrebați cum reușesc să facă față atâtor situații în care programele malițioase dau peste cap sisteme, experții au răspuns că totul e o chestiune de organizare. “Mai devreme sau mai târziu, cam toate fișierele sunt văzute de o persoană. Ne bazăm mult pe detectarea automată pentru a ne optimiza viteza de reacție, dar tot timpul verificăm dacă sistemele noastre își fac treaba. 

Analiza nu înseamnă întotdeauna o răstălmăcire a programului, căci pentru majoritatea fișierelor un expert în malware are nevoie de doar câteva secunde pentru a stabili dacă documentul este curat sau nu”, a explicat unul dintre specialiști.