Achimaş-Cadariu: Fac un apel la concentrare, medicii să îşi facă datoria şi să rămână echilibraţi

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a făcut un apel vineri la specialiștii care se ocupă de cazurile de îmbolnăvire din Argeș să își facă datoria și să rămână echilibrați.

19 feb. 2016, 12:36
Achimaş-Cadariu: Fac un apel la concentrare, medicii să îşi facă datoria şi să rămână echilibraţi

Vreau să le mulțumesc tuturor medicilor, dar în același timp să fac un apel la concentrare și, deși e mult de lucru și pe bună dreptate părinții sunt în alertă, fac un apel să își facă datoria și în același timp să rămână echilibrați„, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății într-o conferință susținută la Institutul Național de Sănătate Publică.

El a adăugat că veștile sunt bune: „Ceea ce e bine, că nu au mai apărut cazuri în ultimele opt zile. Procesul este autolimitat„.

Ministrul Sănătății a anunțat că îl va însoți vineri pe premierul Dacian Cioloș la Pitești, într-o vizită la Spitalul de Pediatrie.

Amalia Șerban, director în Ministerul Sănătății, a precizat că ancheta epidemiologică în cazul îmbolnăvirilor din Argeș se desfășoară în continuare atât cu specialiștii din țară de la nivelul județului Argeș, cât și cu sprijinul echipei de specialiști străini veniți de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

„Ancheta se desfășoară în continuare, se urmăresc toate pistele, inclusiv cele care poate au mai scăpat. Acum se analizează din nou toate datele, să vedem exact unde ar mai putea fi alte piste noi. De exemplu, condițiile de viață din domiciliile părinților, condiții posibile de acumulare a acestor germeni în anumite locații sau pe anumite suprafețe din gospodării. Posibil la carnea de vită să identificăm exact de unde și-au procurat familiile carnea de vită cu care au alimentat copiii„, a punctat Șerban.

Ea a explicat că specialiști de la ECDC sunt veniți în România pentru a ajuta la investigație.

Centrul de Control al Bolilor are niște reguli foarte stricte legate de misiunea specialiștilor într-un anumit stat membru, atunci când sunt trimiși, și mai ales au reguli stricte legate de partea de comunicare. Astfel încât avem rugămintea de a nu face presiuni privind modul în care dânșii își desfășoară activitatea sau de a solicita locul unde se duc sau astfel de informații pe care nu le putem face publice până la terminarea misiunii lor. Toate informațiile pe care doriți să le solicitați despre misiunea lor le puteți solicita la Biroul de presă al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și dânșii vă răspund asupra a ceea ce se întâmplă„, a spus directorul din Ministerul Sănătății, adăugând că aceștia sunt în contact cu specialiștii care analizează aceste cazuri.

Ea a punctat că ancheta poate dura „câteva zile, două săptămâni sau luni”. „Nu putem să spunem în acest moment că într-o anumită perioadă de timp vom avea un rezultat clar și concret„, a spus Șerban.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: Voi merge cu premierul la Spitalul de Copii din Piteşti. Ce spune despre demiterea sa