Acoperişul unei închisori din Prahova s-a prăbuşit

Acoperişul închisorii Doftana, din localitatea prahoveană Telega, s-a prăbuşit în proporţie de peste 90% sub greutatea zăpezii ce a căzut în ultima perioadă. Autorităţile locale susţin că nu au bani pentru a reabilita acest obiectiv, care este monument istoric de categoria A.

11 feb. 2014, 10:21
Acoperişul unei închisori din Prahova s-a prăbuşit

Primarul comunei Telega, Gheorghe Ilie, a declarat marţi că monumentul se află în patrimoniul localităţii şi că el continuă să se degradeze, în condiţiile în care administraţia locală nu are bani pentru a investi în reabilitarea lui şi nici Ministerul Culturii nu a alocat fonduri în acest sens, potrivit Agerpres.

Acoperişul era căzut 80%, acum a ajuns la 90%-95%. Ne uităm cum se prăbuşeşte. Este monument istoric şi asta înseamnă bani pe care nu îi avem„, a spus Gheorghe Ilie.

Clădirea fostei închisori, evaluată la aproximativ 1,2 milioane de euro, a fost scoasă la vânzare de autorităţile locale, dar niciuna dintre discuţiile purtate cu eventuali investitori nu s-a concretizat.

Primarul de la Telega a explicat că în anul 2010 un investitor şi-a arătat intenţia de a achiziţiona clădirea pentru a o transforma într-un sanatoriu cu tratament naturist, însă, din cauza crizei, acesta a renunţat la proiect.

Închisoarea Doftana a fost dată în folosinţă în 1895 şi a fost folosită până în anii ’60 pentru încarcerarea deţinuţilor politici şi a celor de drept comun. Ulterior, a fost transformată într-un muzeu, dar după 1990, din lipsa fondurilor, a fost părăsită.