Acord între Moscova şi Kiev asupra modalităţilor de trecere a convoiului umanitar rus în Ucraina

Rusia și Ucraina au căzut de acord sâmbătă asupra modalităților de trecere în teritoriul ucrainean a convoiului umanitar rus ce așteaptă la frontieră, dar garanțiile asupra securității rămân încă insuficiente, a anunțat un reprezentant al Crucii Roșii, citat de AFP.

16 aug. 2014, 19:36
Acord între Moscova şi Kiev asupra modalităţilor de trecere a convoiului umanitar rus în Ucraina

Kievul trebuie acum să dea undă verde intrării convoiului, care nu a fost încă inspectat, înainte ca mărfurile să poată fi distribuite de Crucea Roșie populației din estul Ucrainei, regiune unde au făcut ravagii patru luni de lupte între forțele loialiste și separatiștii proruși.

Cele două guverne „au căzut de acord asupra modului de a proceda la inspecția convoiului”, a declarat pentru presă Pascal Cuttat, responsabil al Comitetului Internațional al Crucii Roșii /CICR/ în Rusia.

Rasmussen: Noaptea trecută am văzut o incursiune rusă în Ucraina. Există un flux continuu de arme şi luptători

Dar „în acest stadiu, principalul element ce ne lipsește sunt garanțiile de securitate”, a adăugat el.

Aproape 300 de camioane din Rusia ce conțin 1.800 de tone de ajutor umanitar, potrivit Moscovei, staționează de joi la circa treizeci de kilometri de postul de frontieră Donețk, în localitatea rusă Kamensk-Șahtinski.

Crucea Roșie, care urmează să fie însărcinată să distribuie ajutorul umanitar în Ucraina, așteaptă un acord între cele două părți înainte de a începe inspecțiile.

Convoiul umanitar rus rămâne blocat la graniţa cu Ucraina. Luptele continuă la Lugansk

Moscova și Kievul „au ajuns la un acord asupra modului de a proceda la inspecția mărfurilor și pentru a pregăti convoaiele”, a explicat Cuttat, precizând că inspecția trebuie să aibă loc la postul de frontieră Donețk, localitate la granița cu Rusia ce poartă același nume ca principalul fief al insurgenților din Ucraina.

„Așteptăm acum unda verde pentru intrarea mărfurilor, care trebuie să vină de la Kiev. Odată acordată, putem începe procedura de control”, a precizat responsabilul Crucii Roșii. El a indicat că organizația sa a primit „o listă completă” cu ceea ce transportă camioanele.