Acord între România şi Turcia privind interconectarea energetică

Premierul Victor Ponta a anunţat joi semnarea a şase acorduri importante cu Turcia, după întâlnirea avută, la Ankara, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

19 sept. 2013, 18:49
Acord între România şi Turcia privind interconectarea energetică

Primul-ministru al României a vorbit despre cel mai important dintre proiecte, cel al interconectării energetice, printr-un cablu subteran, între România şi Turcia.

„Am discutat despre proiecte energetice. (…) În mod sigur, securitatea energetică reprezintă pentru România şi pentru Turcia una din mizele cele mai importante ale anilor care vin. (…) Vor lucra cei doi miniştri ai Energiei la proiecte concrete de interconectare energetică între România şi Turcia”, a spus Ponta.

CITEŞTE ŞI: Cadou INEDIT pentru Victor Ponta, din partea premierului turc. Vezi ce SURPRIZĂ i-a făcut Erdogan

Victor Ponta a mai spus că România va susţine necondiţionat aderarea Turciei la UE şi că Turcia este principalul partener comercial al României din afara Uniunii Europene.

Joi, la Ankara, în prezenţa celor doi premieri s-au semnat mai multe documente, printre care şi unul privind schimbul de Note verbale pentru intrarea în vigoare a facilităţilor de viză acordate oamenilor de afaceri turci.

De asemenea, au fost semnate documente, precum: Memorandum de înţelegere între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al României şi Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Zootehniei al Republicii Turcia; Declaraţia comună între Departamentul de energie din cadrul Ministerului Economiei al României şi Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale al Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul energiei; Protocolul celei de-a XXVI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de Cooperare Economică între România şi Turcia; Acord interguvernamental privind funcţionarea şi activităţile centrelor culturale; Protocol între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind interzicerea şi prevenirea importului, exportului, tranzitului şi transferului ilicit de proprietate a bunurilor culturale.

Întâlnire cu investitorii turci

Premierul Victor Ponta a avut joi la Ankara un prânz de lucru cu oameni de afaceri turci, reprezentanţi ai unor companii care au deja investiţii în România sau care au solicitat accesarea unor ajutoare de stat.

CITEŞTE ŞI: Erdogan speră la schimburi comerciale cu România de 10 miliarde de dolari

‘Astăzi, şi cu sprijinul celor doi ambasadori, al Turciei la Bucureşti şi al nostru la Ankara, am avut un prânz de lucru extrem de util cu reprezentanţii companiilor care deja desfăşoară investiţii în România, unele dintre ele extrem de cunoscute, fie că vorbim de Arctic Găeşti, de Rulmentul, însă am discutat şi despre companii care în ultima perioadă au participat la procese de privatizare în România sau despre companii care au în desfăşurare proiecte importante şi care au solicitat accesarea unor ajutoare de stat’, a spus Ponta, într-o declaraţie comună cu omologul turc.

El a dat asigurări că toate interesele economice ale Turciei în România sunt primite cu prietenie şi sunt tratate cu toată atenţia.

Şi premierul turc a dat asigurări că va fi ‘cu adevărat o explozie a dezvoltării relaţiilor comerciale’ dintre cele două ţări.

CITEŞTE ŞI: Victor Ponta, la Ankara: România susţine absolut şi necondiţionat integrarea Turciei în UE