Acordul de colaborare semnat între MAE şi OIM, adoptat de Guvern

Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre, Acordul de colaborare semnat la 2 noiembrie 2015, la București, între Ministerul Afacerilor Externe - prin Departamentul Consular - și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), informează un comunicat al Executivului transmis Agerpres.

30 dec. 2015, 16:13
Acordul de colaborare semnat între MAE şi OIM, adoptat de Guvern

Acordul prevede coordonarea activităților legate de repatrierea asistată a cetățenilor români aflați în situații dificile, precum și a activităților legate de consolidarea capacității de răspuns a MAE, prin Departamentul Consular, de schimburile de informații și documente, de cooperarea tehnică și de alte aspecte relevante în domeniu.

Totodată, prin document se formalizează colaborarea din ultimii ani dintre MAE și OIM, în vederea eficientizării intervențiilor pe canale diplomatice pentru asistarea cetățenilor români aflați în dificultate.

Cooperarea cu Organizația Internațională pentru Migrație are în vedere sprijinirea acțiunilor MAE de repatriere a cetățenilor români din zone unde prezența consulară română este redusă sau nu există, în condițiile în care OIM are reprezentanți în 480 de zone/regiuni.

Înființată în 1951, OIM este principala instituție interguvernamentală specializată în domeniul migrației, activând în strânsă legătură cu parteneri guvernamentali, inter-guvernamentali și neguvernamentali.

Având în componență 157 de state membre și alte 10 cu statut de observator, OIM are birouri în peste 100 de țări și își dedică întreaga activitate pentru promovarea migrației reglementate în beneficiul tuturor. Acest lucru este realizat prin oferirea de servicii și consultanță atât pentru guverne, cât și pentru migranți.

OIM își desfășoară activitatea în patru arii de gestionare a migrației: migrație și dezvoltare, facilitarea migrației, reglementarea migrației, migrația forțată.

Citeşte şi Decizii importante pe masa Guvernului. Ce acte normative sunt pe ordinea de zi a şedinţei Executivului