Acordul de cooperare în domeniul securităţii naţionale care le dau fiori Statelor Unite

Preşedintele chinez Xi Jinping şi cel turc Recep Tayyip Erdogan s-au angajat marţi să coopereze mai strâns în domenii ca securitatea naţională şi dezvoltarea, cu prilejul vizitei preşedintelui turc la Beijing, potrivit dpa. 

02 iul. 2019, 20:02
Acordul de cooperare în domeniul securităţii naţionale care le dau fiori Statelor Unite

Erdogan a subliniat că Turcia „nu permite nimănui” să perturbe relaţiile dintre cele două ţări şi că Ankara se opune extremismului. „Este un fapt că locuitorii din diferite comunităţi etnice din Xinjiang, în China, trăiesc fericiţi în contextul dezvoltării şi prosperităţii Chinei”, a declarat Erdogan, potrivit postului public chinez CCTV.

Comentariile sale semnalează un viraj după ce în februarie Turcia a devenit una din primele ţări preponderent musulmane care a criticat deschis China pentru reţinerea masivă a membrilor comunităţii uigure şi a altor etnici musulmani, evocând „un mare motiv de ruşine pentru omenire”, potrivit stiripesurse.ro.

În Turcia trăiesc circa 40.000 de uiguri, dintre care majoritatea au fugit de represaliile din Xinjiang.

În aprilie, Erdogan nu a luat parte la Forumul Noului drum al mătăsii (Belt and Road Initiative, BRI) organizat de Xi Jinping pentru a promova iniţiativa chineză de construire de reţele de infrastructură intercontinentale.

Totuşi, într-un editorial publicat în tabloidul chinez Global Times înaintea vizitei sale la Beijing, Erdogan a salutat BRI drept „cel mai mare proiect de dezvoltare al secolului XXI”.