Acordul nuclear cu Iranul strică relaţiile Israelului cu SUA. Ar putea începe un conflict

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este singurul lider străin care intervine insistent în afacerile politice ale Statelor Unite, acuză preşedintele Barack Obama, subliniind însă că relaţiile americano-israeliene rămân "profunde".

09 aug. 2015, 11:49
Acordul nuclear cu Iranul strică relaţiile Israelului cu SUA. Ar putea începe un conflict

Guvernul Israelului se opune acordului internaţional cu Iranul şi cere Congresului Statelor Unite să îl respingă. „Premierul Netanyahu greşeşte în această privinţă. Pot arăta că ipotezele sale de bază sunt greşite. Dacă argumentaţia mea este corectă, aceasta este cea mai bună modalitate de a ne asigura că Iranul nu fabrică arme nucleare, iar acest lucru nu este bun doar pentru Statele Unite, este bun şi pentru Israel”, a precizat Barack Obama, într-un interviu citat de Jerusalem Post.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate.

Citeşte şi Iranul ar putea avea suficient material nuclear pentru patru bombe atomice

Dacă Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei.

Israelul aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că acesta pune în pericol pacea în întreaga lume.