Acropola din Atena, construcție de patrimoniu mondial, pe cale de a fi distrusă într-o manevra de marketing. „E înconjurată de beton și asfalt. Este scandalos”

Acropola din Atena, o construcție considerată patrimoniu mondial, este pe cale de a fi distrusă în încercarea de a aduce mai mulți vizitatori.
Ruxandra Rădulescu
10 iun. 2021, 19:21
Acropola din Atena, construcție de patrimoniu mondial, pe cale de a fi distrusă într-o manevra de marketing.

Acropola din Atena, construcție considerată patrimoniu mondial și unul dintre cele mai faimoase monumente din epoca Antică, este pe cale de a fi distrusă din cauza unor intervenții arhitecturale menite să atragă mai mulți vizitatori.

Arhitectul grec, Manolis Korres, de 73 de ani, cel mai celebrat specialist în ceea ce privește conservarea Parteonului, este de părere că Acropola nu necesită niciun fel de intervenție de restaurare. Cu toate acestea, el consideră că anumite lucrări de asfaltare a zonei din împrejurimi sunt necesare pentru a face monumentul din epoca Antică mai accesibil publicului.

„Multe generații de academicieni au încercat să facă ordine în acest haos, însă ideea e de a conserva ceea ce este deja aici. Într-un spital trebuie să ai grijă de pacienți, pentru mine pacienții sunt pietrele și stâncile”, a declarat arhitectul Manolis Korres.

Arhitectul a fost aspru criticat în ultima vreme din cauza unor lucrări de asfaltare a emblematicei coline pe care a fost ridicată Acropola din Grecia. Inițiativa de construire a unui drum asfaltat pe o porțiune întinsă a colinei ce susține Parteneonul și alte temple considerate patrimoniu cultural de o valoare inestimabilă, a fost întâmpinată cu un val de revoltă de către cetățenii greci.

Unii experți critică aceste intervenții care distrug o bună parte din autenticitatea istorică a Acropolei. Specialiștii mai susțin că banii ar fi trebuit investiți mai degrabă în lucrări de consevare a edificiului.

În ultimele șase luni, a fost amplasat un lift modernizat destinat persoanele cu handicap, această intervenție înlocuiește liftul echi care nu mai era funcțional de ani buni.

Acropola din Atena, „scandal de proporții globale”

Cea mai semnificativă intervenție arhitecturală de la Acropole a fost înlocuirea unui drum vechi de sute de ani care ducea către anticul stadion Panateic. Lucrarea implica asfaltarea unei porțiuni de drum considerată în sine o locație cu valoare culturală. Reacția cetățenilor a fost una extrem de vehementă și au creat o petiție, semnată de peste 3500 de persoane, pentru a opri asfaltarea colinei Acropole, titrează The Guardian.

„Este ca și cum Parteonul a fost coborât la nivelul străzilor și acum este înconjurat de beton și asfalt. Au existat multe presiuni din partea industriei turistice de a crește capacitatea de vizitare, astfel încât, locul să poată fi accesat de grupuri mai mari de turiști”, a declarat Despoina Koutsoumba, președintele Asociației Arheologilor din Grecia.

Un profesor în arhelogie, de la Universitatea din Brown, a declarat că modificările au generat un „scandal de proporții globale” având în vedere semnificația locului, ca patrimoniu cultural mondial.

„Unul dintre cele mai scandaloase aspecte este faptul că lucrările au fost conduse fără un studiu în prealabil”, a declarat profesorul.

Potrivit arhitectului grec, Manolis Korres, care a inițiat intervențiile la Acropola din Atena, cel mai bun lucru la modificările efectuate este că sunt reversibile.

„Ceea ce am făcut a fost să acoperim pietrele care au fost distruse de vicisitudinile vremii. Pavajul pe care l-am construit poate fi demontat oricând”, a declarat Korres.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”