Acţiune de salvare a unui turist ceh, rănit în Masivul Retezat

Publicat: Joi, 19 Iulie 2018 18:38 // Actualizat: Joi, 19 Iulie 2018 18:38 // Sursa: romaniatv.net

Un turist ceh care a suferit un traumatism la picior în timp ce cobora de pe Vârful Peleaga (2.509 m), din Masivul Retezat, şi nu mai putea să meargă, a fost salvat joi de echipele Salvamont Hunedoara trimise în sprijinul său, acţiunea desfăşurându-se în două etape din cauza reliefului accidentat şi a vremii nefavorabile.

Turistul, în vârstă de 44 de ani, se afla în Retezat împreună cu un grup din Cehia şi a urcat miercuri pe Vârful Peleaga. La coborâre, a alunecat pe potecă şi s-a lovit la picior, salvamontiştii bănuind că ar putea fi vorba de o fractură sau de o luxaţie care l-a împiedicat să meargă. Din cauza vremii şi a stării de hipotermie în care se afla bărbatul, primele îngrijiri au fost acordate la refugiul Salvamont de lângă Lacul Bucura, după care bărbatul a fost coborât cu targa, joi, până la o ambulanţă.

"Iniţial, după ce i s-a acordat primul ajutor, turistul a fost adus la refugiul Salvamont de la Lacul Bucura, pentru că, din cauza vremii nefavorabile, cu ploaie abundentă şi frig, acesta intrase în hipotermie. În cursul zilei de joi, bărbatul a fost transportat pe targă până în Poiana Pelegii pe poteca Cailor şi prin Valea Lăpuşnicului. Operaţiunea a fost foarte dificilă din cauza vremii, a reliefului şi a drumului afectat de ploi", a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

O maşină de teren a Salvamont Hunedoara a reuşit apoi să ajungă în Poiana Pelegii de unde l-a preluat pe bărbat şi l-a adus până într-un loc de unde acesta a putut fi preluat de o ambulanţă şi transportat la spitalul din oraşul Haţeg pentru îngrijiri medicale.

Salvamontiştii recomandă turiştilor care urcă în Retezat să se intereseze la refugiile Salvamont despre evoluţia vremii, să aibă haine pentru ploaie şi să poarte încălţăminte cu un grad ridicat de aderenţă deoarece potecile pot deveni alunecoase din cauza umezelii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Masivul Retezat operaţiune de salvare turist turist ceh accidentat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
04 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H