Acţiunile deţinute de stat la companiile naţionale ar putea fi vândute. Cîţu: „Vom abroga acea lege, cu totul”

Florin Cîţu a anunţat joi că legea privind neînstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile naţionale va fi abrogată. Premierul consideră că acest lucru va da un semnal pentru piaţa de capital, astfel încât să fie atrase noi investiţii străine în România.

14 ian. 2021, 11:27
Acţiunile deţinute de stat la companiile naţionale ar putea fi vândute. Cîţu: „Vom abroga acea lege, cu totul”

Şeful Executivului a vorbit despre măsurile prin care acţiunile deţinute de stat la companiile naţionale ar putea fi vândute. Florin Cîţu a afirmat că Guvernul nu are „resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii”.

„Vom abroga acea lege, cu totul. (…) Aici nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiţii şi pentru a se dezvolta.

Şi atunci, bineînţeles, că o parte din acţiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume. Şi, mai mult de atât, ceea ce am observat şi în România, dar şi în alte ţări, acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanţă corporativă, (…) acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta este reţeta pe care vrem să mergem”, a explicat Florin Cîţu, într-un interviu la Radio Guerrilla, conform Agerpres.

Acţiunile deţinute de stat la companiile naţionale ar putea fi vândute. „Nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori”

Florin Cîţu a afirmat că printr-o astfel de măsură România vrea să dea un semnal că are o economie modernă.

„Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Nu, este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori. Deci, suntem o economie deschisă, o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital”, a declarat premierul.

De altfel, şeful Executivului a amintit că vânzarea Petrom, privită „generic”, a fost „un lucru bun”.

„Dacă mă uit astăzi, sunt multe elemente acolo ale privatizării, dar, generic, aşa a fost un lucru bun”, a spus Florin Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre proiectele principale din acest mandat: Bugetul pe 2021 intră în Parlament pe 5 februarie. Vreau să stopez risipa banilor publici!


loading...
Partenerii noștri