Activistă de opoziţie, arestată. Protestatarii cer să fie eliberată

Activista rusă de opoziţie Liubov Sobol, aliată a lui Aleksei Navalnîi, critic acerb al Kremlinului, a fost arestată luni după un weekend de proteste la Moscova, a anunţat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, informează marţi Reuters.

03 sept. 2019, 08:27
Activistă de opoziţie, arestată. Protestatarii cer să fie eliberată

Câteva mii de ruşi au ieşit în stradă la Moscova sâmbătă, pentru a cere alegeri libere pentru parlamentul oraşului, la 8 septembrie, sfidând interdicţia care s-a soldat cu arestări în timpul protestelor precedente.

Protestatarii au cerut punerea în libertate a activiştilor arestaţi în urma demonstraţiilor anterioare, iar Sobol a calificat sâmbătă aceste arestări drept „haos”, acuzând de aceasta guvernul oraşului, potrivit Agerpres.

„Liubov Sobol a fost la rândul ei arestată”, a scris Kira Iarmuş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

Luni dimineaţa, au fost arestaţi jurnalistul rus Ilia Azar şi Nikolai Liaskin, un aliat al lui Navalnîi, potrivit postărilor lor pe mass-media sociale. Liaskin a informat apoi că a fost eliberat.

Citeşte şi Moscova aprobă un miting pentru 100.000 de persoane în centrul oraşului, pe un perimetru restrâns

Manifestaţii au avut loc aproape în fiecare weekend la Moscova de la jumătatea lunii iulie, după ce a fost respinsă pentru vicii de formă înregistrarea a aproximativ 60 de candidaţi independenţi la alegerile pentru Parlamentul Moscovei, ce vor avea loc pe 8 septembrie odată cu alte scrutine locale, informează Agerpres.

Majoritatea acestor proteste nu au fost autorizate şi poliţia le-a reprimat sever, operând în total aproape 2.700 de arestări şi fiind iniţiate numeroase acţiuni penale împotriva unor manifestanţi şi a politicienilor din opoziţie care au primit scurte pedepse cu închisoarea pentru apelurile lor de a manifesta, cum este cazul lui Ilia Iaşin, încarcerat miercuri pentru a cincea oară.