Activitate intensă în tunelurile nucleare ale Phenianului. Ce pregăteşte Kim Jong-Un

Analiza recentelor imagini luate prin satelit ale sitului unde au loc teste nucleare nord-coreene prezintă activitate în cele trei tuneluri, potrivit cercetătorilor americani, alimentând speculațiile cu privire la al șaselea test nuclear înainte de următoarea aniversare a partidului unic nord-coreean.

07 oct. 2016, 08:51
Activitate intensă în tunelurile nucleare ale Phenianului. Ce pregăteşte Kim Jong-Un

Coreea de Nord a efectuat deja două teste nucleare în acest an, în ianuarie și septembrie, iar specialiștii consideră că ar putea efectua un al treilea test, imediat ce ordinul va fi dat.

Testele anterioare, precum lansarea de rachete, au avut loc de cele mai multe ori cu ocazia unor evenimente speciale.

Testul din 9 septembrie a fost efectuat cu ocazia aniversării fondării Coreii de Nord, iar Phenianul va sărbători luni împlinirea a 71 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor, partidul unic nord-coreean, informează Agerpres.

Potrivit site-ului 38 North al Institutului americano-coreean de la Universitatea Johns Hopkins, imaginile luate din satelit și datate 1 octombrie prezintă activitate la situl Punggye-ri, în nord-estul Coreii de Nord.

Citeşte şi Coreea de Nord a testat cu succes un puternic motor de rachetă

„Activitatea în tunelul de nord, unde a fost efectuat testul nuclear pe 9 septembrie, poate avea mai multe obiective, inclusiv colectarea de informații post-test, închiderea tunelului sau pregătiri pentru un nou test”, susțin cercetătorii într-o postare publicată vineri. Mișcări au fost de asemenea observate în jurul tunelelor din vest și sud. „Obiectivul acestei activități este incert, am considerat că tunelul (din sud) poate susține un test nuclear imediat după luarea unei decizii”, au afirmat cercetătorii, potrivit Agerpres.

Phenianul a fost de cinci ori ținta sancțiunilor ONU după primul său test nuclear în 2006, însă nu a arătat niciun semn că ar dori să renunțe la aceste activități.

Energia degajată de testul din septembrie a fost de 10 kilotone, cel mai puternic test realizat vreodată de RPDC, aproape de două ori mai puternic decât testul nuclear din ianuarie.