Activitatea maximă a Soarelui este cea mai slabă din ultimul secol

Deşi Soarele se află în anul de maximă intensitate al ciclului său de activitate de 11 ani, steaua noastră a fost mai degrabă tăcută, fiind cea mai liniştită perioadă de maximă intensitate din ultimii 100 de ani, conform SPACE.com.

15 iul. 2013, 12:00
Activitatea maximă a Soarelui este cea mai slabă din ultimul secol

‘Este cel mai slab maxim înregistrat în Epoca Spaţială‘, a comentat David Hathaway de la Marshall Space Flight Center, al NASA, din Huntsville, scrie Agerpres.

În perioada de maxim solar, numărul petelor solare creşte. Aceste regiuni întunecate de la suprafaţa Soarelui sunt, conform teoriei, rezultatul interacţiunii dintre plasma solară şi câmpul său magnetic. Petele solare sunt sursa exploziilor şi erupţiilor solare care pot proiecta spre Pământ particule ionizate care pot afecta comunicaţiile, sistemul de sateliţi, pot supraîncărca reţelele electrice, pot opri transmisiunile pe unde radio şi, într-o notă pozitivă, provoacă şi frumoasele aurore boreale sau australe.

La fiecare 11 ani, Soarele trece printr-un ciclu definit printr-o creştere şi apoi o descreştere a numărului petelor solare. Ciclul solar numărul 24 se derulează din 2011, iar momentul său de apogeu urma să fie 2013, dar în cursul acestui an au fost observate substanţial mai puţine pete solare, prin comparaţie cu alţi ani de maxim.

„Pur şi simplu sunt mai puţine pete solare, ceea ce este absolut normal”, susţine Giuliana de Toma, cercetător la High Altitude Observatory din Colorado.

Pe axa nord-sud sau meridională, elementele magnetice ale petelor solare sunt transportate spre polii Soarelui, crescând în intensitate câmpul magnetic polar, până când polii magnetici se inversează, o dată la 11 ani, aproximativ în aceeaşi perioadă în care se produce şi maximul solar, conform explicaţiei lui Hathaway. Intensitatea câmpurilor magnetice polare, atunci când începe un nou ciclu solar, influenţează puterea ciclului. Astfel, câmpurile magnetice polare slabe observate în 2008 au dus la actualul ciclu de slabă intensitate, în timp ce câmpurile magnetice puternice din 1986 au alimentat un foarte puternic Ciclu 22.

„Se pare că următorul ciclu solar va fi chiar şi mai slab decât cel din prezent”, a mai susţinut Hathaway, adăugând că polii magnetici s-au inversat foarte încet în ciclul actual.