Activitatea SPP a devenit secret de stat. CSAT a avizat proiectul

Activitatea SPP devine secret de stat, potrivit unui nou act normativ apărut deja în Monitorul Oficial. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, încă de luni seară, că CSAT a dat aviz ordonanţei de urgenţă care prevede că Serviciul de Protecţie şi Pază va putea asigura protecţie şi în cazul unor demnitari și foști demnitari, inclusiv președinți ai partidelor parlamentare, la cererea acestora, cu aprobarea CSAT.

28 oct. 2015, 08:04
Activitatea SPP a devenit secret de stat. CSAT a avizat proiectul

Potrivit legii, SPP este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.

Potrivit noului Cod Penal, informațiile secrete de stat sunt informații clasificate iar divulgarea fără drept a unor informații secrete de stat se pedepsește cu închisorea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Potrivit legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, informaţii secrete de stat sunt informaţiile care privesc securitatea naţională, prin a căror divulgare se pot prejudicia siguranţa naţională şi apărarea ţării.

Așadar, tot ce ține de SPP, demnitari, absolut tot ce ține de instituție, a intrat în regimul SECRET DE STAT.

CITEŞTE ŞI: Ordonanţă aprobată de Guvern: SPP poate asigura PROTECŢIE şi şefilor de partide parlamentare

Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial pe 21 Octombrie 2015.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, răspunzând întrebării unui jurnalist, că această ordonanţă a fost iniţiată de SPP şi i se pare o idee bună. „CSAT-ul a avizat acest proiect. SPP este iniţiatorul”, a precizat Klaus Iohannis.