Actrița Ana Ofelia Murguía, cunoscută ca vocea lui Coco din filmul Disney, a murit

„Coco” a fost laureat cu două premii Oscar, pentru cel mai bun film de animație și pentru cea mai bună melodie originală, „Remember Me”, interpretată în finalul filmului într-un duet între Murguía și Miguel, strănepotul lui Coco.

02 ian. 2024, 14:12
Actrița Ana Ofelia Murguía, cunoscută ca vocea lui Coco din filmul Disney, a murit

Actrița mexicană Ana Ofelia Murguía a murit. Anunțul despre moartea actriței mexicane Ana Ofelia Murguía a fost făcut „cu profundă tristețe” pe platformele sociale de către Institutul Național de Arte Frumoase și Literatură din Mexic.

Aceștia au subliniat că actrița a avut o carieră artistică cu impact vital asupra artelor spectacolului din Mexic. Detaliile privind cauza morții nu au fost specificate.

„Trimitem condoleanţe şi îmbrăţişări calde familiei şi prietenilor ei”, a adăugat Institutul.

Murguía, născută în Mexico City în 1933, a oferit voce personajului bătrânei Mamá Coco în filmul din 2017. Acesta explorează povestea unui băiat ce ajunge în ținutul morților în timpul sărbătorii mexicane Día de los Muertos și dezvăluie un secret de familie.

Anamaria Prodan, dorinţa pusă în gând în noaptea dintre ani: „Asta îi cer lui Dumnezeu de fiecare dată”. Ce vrea obligatoriu de la viitorul partener de viaţă
„Coco” a fost laureat cu două premii Oscar, pentru cel mai bun film de animație și pentru cea mai bună melodie originală, „Remember Me”, interpretată în finalul filmului într-un duet între Murguía și Miguel, strănepotul lui Coco.

Înainte de a obține recunoașterea pentru interpretarea din filmul animat câștigător al premiului Oscar, Murguía era o prezență notabilă în industria artistică mexicană. Avea peste 100 de roluri în calitate de antagonistă pe scenă, în film și la televizor, pe parcursul a șapte decenii.

A studiat arta actoricească la Școala Națională de Artă Teatrală din Mexic. Primul său rol a fost în 1954, în piesa „Trial By Fire”, în timp ce debutul său pe ecran a avut loc un deceniu mai târziu, în filmul „Transit” din 1964.

Cea mai bună actriță în rol secundar la premiile Ariel

A obținut premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar la Premiile Ariel, cele mai prestigioase distincții de actorie din Mexic, în anii 1979, 1986 și 1996, pentru contribuțiile sale în filme precum „La Reina de la Noche”.

Aceasta este o poveste despre o artistă de cabaret care își reconstruiește viața în Mexic după ce a fugit din Germania nazistă. De-a lungul carierei, a fost nominalizată de alte trei ori la categoria cea mai bună actriță în rol secundar. Ea deține recordul de cele mai multe nominalizări la această categorie fără să obțină victoria, fiind nominalizată de cinci ori.

Vasile Ioana, sfat pentru părinți: „Mamelor, taților, când îl vedeți pe copil acolo la Fornite, el trăiește într-o lume virtuală. Nu deveniți slugile copiilor”
În 2011, Ana Ofelia Murguía a fost onorată cu premiul Golden Ariel pentru întreaga sa carieră, o distincție acordată personalităților remarcabile din industria cinematografică mexicană.

 

Ana Ofelia Murguía a jucat ultimul ei rol în 2018

Actrița a fost una dintre puținele vedete care au rezistat din Epoca de Aur a cinematografiei mexicane, în perioada în care industria filmului a înflorit în Mexic în anii 1940 și 1950.

Ana Ofelia Murguía a jucat cel mai recent rol al său în 2018, în serialul „José José: El Príncipe de la Canción”. Pelicula e o dramatizare fictivă a vieții cântărețului pop mexican.

În luna aprilie, în timp ce i se acorda Medalla Cátedra Bergman de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic pentru contribuţiile sale la industrie, Murguía a împărtășit cu publicul că actoria a fost cea mai mare pasiune a vieții sale.

„Actoria a fost pasiunea vieţii mele. Nu am lucrat niciodată pentru a strânge un premiu. Întotdeauna am iubit această carieră, pe care am descoperit-o din pură întâmplare. Sunt fericită. Mă simt ca o femeie foarte norocoasă”, potrivit news.ro.