Actriţa Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem” după filmul Filantropica

Aflată pe scena Premiilor Gopo cu ocazia aniversării a 20 de ani de lansarea filmului Filantropica, în regia lui Nae Caranfil, actrița Viorica Vodă a vorbit publicului despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului din România, după rolul său din Filantropica. "Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul", a spus actriţa Viorica Vodă.
Filip Stan
05 mai 2022, 08:50
Actriţa Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo:

Actrița Viorica Vodă a rupt tăcerea şi a vorbit la Gala Premiilor Gopo despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului, după rolul Dianei Dobrovicescu, tânăra blondă de care se îndrăgostește personajul principal Ovidiu Gorea, interpretat de Mircea Diaconu, în filmul Filantropica.

Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.

Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost„, a spus Viorica Vodă, citată de publicația Cultura la dubă.

Viorica Vodă a precizat că nu vrea să se „reinventeze” printr-o campanie „#meetoo from Moldova”.

„Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună.

Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare.”, a continuat actriţa Viorica Vodă.

Intervenția Vioricăi Vodă a fost completată de actrița Mara Nicolescu, care a interpretat rolul Mirunei în Filantropica și care fost căsătorită cu regizorul Nae Caranfil: „Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat”.

„Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au confundat cu tine, de aceea m-au abordat”, a fost replica Vioricăi Vodă.

 

Câştigătorii Galei Premiilor Gopo 2022

„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, scris şi regizat de Radu Jude şi produs de Ada Solomon (MicroFILM), a fost desemnat „Cel mai bun film” în urma procesului de votare la care au participat 650 de profesionişti din lumea filmului autohton. Protagonista lui, Katia Pascariu, a obţinut Premiul pentru „Cea mai bună actriţă în rol principal”, oferit de Aqua Carpatica.

Cele mai multe trofee au fost adjudecate de „Malmkrog”, care i-a adus cineastului Cristi Puiu „Premiul pentru Cea mai bună regie”, oferit de Banca Transilvania. Producţia a fost premiată şi pentru „Cea mai bună imagine” – Tudor Vladimir Panduru RSC, „Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură” – Dana Roşeanu, Elena Tudor şi Manuela Tudor, „Cele mai bune costume”, oferit de Cellini Oanei Păunescu şi „Cele mai bune decoruri” – Cristina Paula Ana Barbu

Premiul pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, oferit de Promenada by NEPI Rockcastle, i-a revenit lui Bogdan Farcaş, protagonistul „Neidentificat” (regia Bogdan George Apetri), film recompensat cu un trofeu Gopo şi pentru „Cel mai bun scenariu”, oferit de Dacin Sara cineaştilor Iulian Postelnicu şi Bogdan George Apetri.

Ioana Flora a fost distinsă cu Premiul pentru „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, pentru rolul din „Otto Barbarul” (regia Ruxandra Ghiţescu), iar Alexandru Potocean a fost desemnat „Cel mai bun actor în rol secundar”, pentru rolul din „Câmp de maci” (regia Eugen Jebeleanu), premiat la această ediţie şi pentru „Cel mai bun debut”.

„România Sălbatică”, filmul regizat de Dan Dinu, care explorează complexitatea naturii din ţara noastră, a fost desemnat „Cel mai bun documentar” şi a obţinut alte două trofee Gopo la categoriile” Cea mai bună muzică originală” – Alexei Ţurcan şi „Cel mai bun sunet” – Dan Ştefan Rucăreanu, Ioan Filip şi Matei Vasilache.

Îndrăgita actriţă Rodica Mandache a urcat pe scena Teatrului Naţional alături de Ministrul Culturii, domnul Lucian Romaşcanu, pentru a anunţa numele câştigătorului la categoria „Tânără Speranţă”. Premiul oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim i-a fost acordat lui Laurenţiu Răducanu, pentru imaginea lungmetrajelor „După 40 de zile”, „Poate mai trăiesc şi azi” şi a scurtmetrajelor „When Night Meets Dawn” şi „Interfon 15”. Premiul RSC pentru cea mai bună imagine i-a fost oferit lui Alexandru Sterian, pentru filmul „Scara”.

La categoriile de scurtmetraj, premiile au fost oferite filmelor „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste” (regia Carina Gabriela Daşoveanu), desemnat „Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune”, şi „Acelaşi vis” (regia Vlad Petri), recompensat cu trofeul Gopo la categoria „Cel mai bun scurtmetraj documentar”.

La categoria „Cel mai bun film european”, voturile profesioniştilor din cinematografie şi ale criticilor de film au mers către „Another Round/ Încă un rând” (regia Thomas Vinterberg), distribuit de Bad Unicorn, iar Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office a fost acordat anul acesta lungmetrajului „Tabăra”, regizat de Vali Dobrogeanu.

 

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile