Acuzaţii: Desemnarea Rovanei Plumb comisar european încalcă legea. Ea trebuia audiată în Parlament

Comisarul european din partea României trebuia audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului înainte de a fi desemnat oficial, potrivit legii privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene. Desemnarea Rovanei Plumb încalcă astfel legea, deoarece ea nu a fost audiată în Parlament, susţine Alin Mituţă, consilierul lui Dacian Cioloş.

20 sept. 2019, 17:41
Acuzaţii: Desemnarea Rovanei Plumb comisar european încalcă legea. Ea trebuia audiată în Parlament

„Legea afacerilor europene (373/2013) prevede audierea în Parlamentul național a persoanei propuse de Guvern pentru funcția de comisar. În condițiile în care această audiere nu a avut niciodată loc, nominalizarea doamnei Plumb pentru poziția de comisar ar trebui să fie nulă”, a scris Alin Mituţă pe Facebook.

Legea 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, prevede că persoana desemnată să reprezinte România în instituțiile Uniunii Europene va fi prezentată şi audiată în Parlament.

Legea 373/2013, art. 19. 

(1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcția de membru al Comisiei Europene.

Surse din conducerea Camerei Deputaților și a Senatului, citate de Digi24.ro, au recunoscut că Viorica Dăncilă nu a trimis către Parlamentul României nominalizarea Rovanei Plumb, iar comisiile de specialitate nu au audiat-o.

Modul în care a fost nominalizată nu este singura problemă a Rovanei Plumb. Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European i-a cerut joi Rovanei Plumb să clarifice diferenţele dintre declarațiile de avere depuse în România și cele depuse la Bruxelles. De asemenea, comisia îi cere Rovanei Plumb să traducă în engleză declaraţia depusă în România şi să ofere detalii suplimentare despre un împrumut al acesteia pe care nu l-a menţionat anterior, a relatat G4Media.

Citeşte şi: Comisia JURI din PE îi cere Rovanei Plumb explicaţii privind diferenţele din declaraţia de avere din România şi cea de la Bruxelles