Acuzații grave de corupție la Kiev. Ministerul Apărării ar fi cumpărat mâncare pentru soldați la prețuri umflate

Ministerul Apărării ucrainean neagă informațiile conform cărora a semnat contracte la suprapreț pentru produsele alimentare destinate militarilor.

22 ian. 2023, 20:30
Acuzații grave de corupție la Kiev. Ministerul Apărării ar fi cumpărat mâncare pentru soldați la prețuri umflate
Ministerul Apărării ucrainean, acuzat de corupție în plin război

Sâmbătă, mai multe publicații naționale au acuzat Ministerul Apărării de la Kiev că a închiat un contract la prețuri mult mai mari decât tarifele actuale în vigoare pentru produsele alimentare de bază.

Contractul în cauză ar fi de 13 miliarde de grivne, adică 350 de milioane de dolari la cursul actual.

„Ministerul cumpără produsele relevante în conformitate cu procedura stabilită de lege”, a fost răspunsul dat de Ministerul Apărării.

Instituția spune că informațiile apărute în presă sunt false și pregătește deschiderea unei anchete privind „diseminarea acestor informații înșelătoare care aduc atingerea intereselor apărării în timpul unei perioade speciale”, acestea fiind „diseminate cu intenția de a manipula în mod deliberat”.

Citește și: Cum se distrau soldații ruși de Revelion, în şcoala de la Makiivka, cu câteva secunde înainte de a fi loviţi de rachete HIMARS

Ministerul Apărării a transmis că are toleranță zero față de corupție și că se efectuează verificări asupra contractelor semnate. Luni va avea loc un audit de urgență, cu participarea ministrului apărării, Oleksii Reznikov, pentru a clarifica „procedura și circumstanțele achiziționării de produse alimentare pentru cadrele militare pentru anul 2023”.

„În cazul depistării unor nereguli în activitățile funcționarilor Ministerului Apărării, aceștia vor răspunde în conformitate cu legea în vigoare”, a transmis ministerul ucrainean.

La sfârșitul săptămânii, ministrul adjunct pentru dezvoltarea municipalităților, teritoriilor și infrastructurii, Vasil Losinskii, a fost arestat de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei pentru luare de mită.

Citește și: Purtarea bărbii i-a învrăjbit pe ruşi: Kadîrov nesocoteşte ordinul lui Gerasimov

Acesta „a primit (400.000 de dolari) pentru a facilita încheierea contractelor de achiziție de echipamente și generatoare la suprapreț”, în condițiile în care Ucraina se confruntă cu pneuri de energie din cauza atacurilor rusești.