Acuzaţii grave la adresa Pentagonului. SUA trimit în Europa arme netestate, pentru războiul împotriva Rusiei

Statele Unite trimit arme netestate într-un potenţial război care ar avea loc în Europa de Est, împotriva Rusiei, scrie revista americană Popular Mechanics.

10 feb. 2022, 08:58
Acuzaţii grave la adresa Pentagonului. SUA trimit în Europa arme netestate, pentru războiul împotriva Rusiei

Este vorba de patru tipuri de arme trimise în Europa. Publicația notează că sistemul de rachete antitanc portabil FGM-148 Javelin, furnizat Ucrainei „a fost rar folosit pentru distrugerea tancurilor, scopul pentru care a fost destinat inițial”.

O altă tehnologie trimisă în Europa este vehiculul de luptă Stryker Infantry Carrier Vehicle – Dragoon (ICV-D), echipat cu un tun automat de 30 de milimetri conceput pentru a distruge blindatelor uşoare. „Stryker nu a fost niciodată în luptă”, scrie revista, despre echipamentul staționat în Germania.

De asemenea, publicația mai notează că SUV-ul militar ușor al trupelor de infanterie (ISV), care poate fi desfășurat în Polonia, este „încă în faza de testare”.

Citeşte şi Bloomberg: Americanii nu se înţeleg în privinţa sancțiunilor împotriva Rusiei. Parlamentarii au plecat deja în vacanță până la sfârșitul lunii

Potrivit revistei, a cincea generație de vânătoare F-35 Lightning II a luptat doar împotriva unui inamic nepregătit. „F-35 a participat deja la ostilitățile din Afganistan și împotriva Statului Islamic în Siria și Irak, dar în ambele cazuri, loviturile au fost împotriva unor adversari fără apărare anti-aeriană. F-35 nu a operat împotriva unui adversar care are sisteme avansate de apărare aeriană”, se arată în Popular Mechanics.

Anterior, şi Defense News a susținut că într-un potențial conflict militar în Europa de Est, între alte tipuri de arme, NATO ar trebui să renunțe la utilizarea F-35 Lightning II din cauza riscului mare de a pierde aceste avioane mici și scumpe.

Citeşte şi Forbes: Rachetele ruseşti ameninţă capitala NATO. „Pumnalele” pot ajunge la Bruxelles în 10 minute