Acuzaţii la adresa cancelarului german: Merkel face Germania susceptibilă de şantaj în faţa Turciei

Eșecul cancelarului Angela Merkel în a condamna tentativa de lovitură de stat din Turcia și insistența sa pentru acordul dintre Uniunea Europeană și Turcia privind refugiații fac Germania 'susceptibilă de a fi șantajată' de Turcia, a declarat luni liderul grupului parlamentar al partidului Die Linke, Dietmar Bartsch.

08 aug. 2016, 10:13
Acuzaţii la adresa cancelarului german: Merkel face Germania susceptibilă de şantaj în faţa Turciei

Un lider al extremei stângi germane o acuză pe Merkel că face Germania ‘susceptibilă de șantaj’ din partea Turciei. ”Ceea ce se întâmplă în Turcia este total inacceptabil și noi nu trebuie să acceptăm asta — altfel devenim susceptibili de șantaj. Vorbim despre drepturile fundamentale ale omului”, a spus Bartsch.

‘Erdogan va continua să limiteze libertățile până când Germania va fi total incapabilă să ia măsuri”, a subliniat el.

Comentariile recente ale lui Merkel referitoare la măsurile luate de regimul Erdogan după tentativa de puci din 15 iulie au atras critici dure și cereri de anulare a acordului UE-Turcia privind refugiații. De asemenea, mai mulți politicieni germani au solicitat suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la forul comunitar.

Citeşte şi Erdogan: Discuţiile de săptămâna viitoare cu Putin vor deschide o nouă pagină în relaţiile Turcia-Rusia

Angela Merkel și mai mulți miniștri germani, printre care șeful diplomației Frank-Walter Steinmeier, au susținut însă că acordul respectiv este un instrument eficient pentru limitarea fluxului de migranți dinspre Turcia către insulele grecești din Marea Egee.

În primele două săptămâni după tentativa de puci din 15 iulie, peste 18.000 de persoane au fost plasate sub supraveghere în Turcia, dintre care circa 10.000 fac obiectul urmăririi penale și au fost arestate preventiv, inclusiv jurnaliști.