Adăposturi şi buncăre antiaeriene în România. Harta locurilor în care te poţi ascunde în caz de război, disponibilă într-o aplicaţie

Un programator român a realizat o aplicație care permite cetăţenilor să identifice adăposturile şi buncărele antiaeriene din România în caz de război.

09 mart. 2022, 09:39
Adăposturi şi buncăre antiaeriene în România. Harta locurilor în care te poţi ascunde în caz de război, disponibilă într-o aplicaţie

Războiul din Ucraina continuă. La două săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina bombardamentele nu se opresc. Războiul din Ucraina îi îngrijorează şi pe români. Mulţi au luat cu asalt direcţiile de eliberarea a paşapoartelor, alţii se interesează de cele mai apropiate buncăre unde s-ar putea ascunde în caz de război.

Citeşte şi: BBC: Cinci scenarii după care s-ar putea încheia războiul din Ucraina. În cel mai rău dintre ele ar fi implicată toată Europa

În contextul războiului din Ucraina, o aplicaţie făcută de un programator din România îi ajută pe locuitori să găsească cel mai apropiat adăpost antiaerian în caz de război utilizând localizarea în timp real.

Aplicaţia Adapostulmeu.ro este gratuită şi arată adresele celor peste 4.500 de adăposturi de protecție civilă din România, dintre care aproape 1.200 doar în Bucureşti.

Lista adăposturilor şi buncărelor din România. Unde te poţi ascunde în caz de război în fiecare judeţ şi în Bucureşti.

România are peste 4.500 de adăposturi şi buncăre în care populaţia se poate adăposti în caz de război, potrivit listei oficiale publicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Secretarul de stat din MAI, şeful DSU Raed Arafat declara săptămâna trecută că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă verifică starea adăposturilor de protecţie civilă, el precizând că, din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri.

”Inventarierea există, o cunoaştem, vizita a arătat că sunt adăposturi la asociaţiile de proprietari, la autorităţile locale şi un număr de adăposturi care nu au fost predate autorităţilor locale. IGSU lucrează pentru inventarierea acestora”, a spus secretarul de stat, citat de news.ro.

Raed Arafat a precizat că, ”din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri”.