Aderarea Ucrainei la UE ar putea dura între 15 şi 20 de ani. Ministru francez: „Este foarte mult. În acest timp, este nevoie de un proiect politic în care ucrainenii pot intra”

Intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană va dura între 15 și 20 de ani, a declarat, duminică, ministrul francez al afacerilor europene, Clement Beaune.

22 mai 2022, 22:04
Aderarea Ucrainei la UE ar putea dura între 15 şi 20 de ani. Ministru francez: „Este foarte mult. În acest timp, este nevoie de un proiect politic în care ucrainenii pot intra”

Ministrul francez a mai precizat că, până la aderare, există opţiunea comunităţii politice europene propusă de preşedintele Emmanuel Macron.

„Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult”, a declarat pentru Radio J Clement Beaune, citat de AFP.

„În acest timp, este nevoie de un proiect politic în care ucrainenii pot intra”, a adăugat ministrul francez, a cărui ţară asigură până la 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Emmanuel Macron a evocat proiectul comunităţii politice europene într-un discurs susţinut pe 9 mai în faţa Parlamentului European.

Joi, preşedintele francez a insistat cu acest proiect respins de Ucraina, susţinând că ar fi „complementar” procesului de aderare la Uniunea Europeană, nu „o alternativă”.

Ucraina a făcut un pas mare spre aderarea la UE. Chestionarul de aderare a fost completat

În luna aprilie, Kievul a completat un chestionar ce constituie un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Ucrainei, a declarat Ihor Jovkva, adjunctul şefului Oficiului preşedintelui Volodimir Zelenski.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul preşedintelui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, promiţând un start mai rapid în cazul eforturilor Ucrainei de a deveni un membru al UE în urma invaziei ruse. „Astăzi pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană„, a declarat Jovkva duminică seara pe postul public de televiziune din Ucraina.

Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare privind conformitatea Ucrainei cu criteriile necesare de aderare, a adăugat el. „Ne aşteptăm ca recomandarea… să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi în terenul statelor membre UE”.

 


loading...
Partenerii noștri