Adevăratul motiv pentru care vaccinul antiCOVID de la Pfizer declanşează reacţii alergice. Anunţul făcut de specialişti

Reacțiile alergice severe au avut cel puțin opt persoane care au primit vaccinul COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech în ultimele 2 săptămâni. Acestea se pot datora unui compus din ARN-ul mesager (ARNm) care formează ingredientul principal al vaccinului, spun oamenii de știință.

22 dec. 2020, 16:35
Adevăratul motiv pentru care vaccinul antiCOVID de la Pfizer declanşează reacţii alergice. Anunţul făcut de specialişti

Adevăratul motiv pentru care vaccinul antiCOVID de la Pfizer declanşează reacţii alergice. Un vaccin similar cu ARNm dezvoltat de Moderna, care a fost autorizat vineri pentru utilizarea de urgență în Statele Unite, conține, de asemenea, compusul, polietilen glicol (PEG).

Adevăratul motiv pentru care vaccinul antiCOVID de la Pfizer declanşează reacţii alergice. Anunţul făcut de specialişti

PEG nu a mai fost folosit până acum într-un vaccin aprobat, dar se găsește în multe medicamente care au declanșat ocazional anafilaxie – o reacție potențial amenințătoare pentru viață care poate provoca erupții cutanate, o presiune arterială în scădere, dificultăți de respirație și bătăi rapide ale inimii.

Alții sunt sceptici cu privire la acest vaccin. Totuși, Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA (NIAID) a fost suficient de îngrijorat pentru a convoca câteva întâlniri săptămâna trecută pentru a discuta despre reacțiile alergice cu reprezentanții Pfizer și Moderna, oameni de știință și medici independenți și cu Food and Drug Administration (FDA).

NIAID înființează, de asemenea, un studiu în colaborare cu FDA pentru a analiza răspunsul la vaccin la persoanele care au un nivel ridicat de anticorpi anti-PEG sau au prezentat simptome alergice severe la medicamente sau vaccinuri înainte. „Până când nu știm că există cu adevărat o poveste PEG, trebuie să fim foarte atenți când vorbim despre asta ca pe o afacere încheiată”, spune Alkis Togias, șef al ramurii alergiei, astmului și biologiei căilor respiratorii la NIAID, informează sciencemag.org.

O declarație trimisă prin e-mail către Science a subliniat că recomandă deja „tratamentul medical adecvat și supravegherea trebuie să fie întotdeauna disponibile” în cazul în care un vaccinat dezvoltă anafilaxie.

Reacțiile anafilactice pot apărea cu orice vaccin, dar sunt de obicei extrem de rare – aproximativ una la 1 milion de doze. Începând cu 19 decembrie, Statele Unite au văzut șase cazuri de anafilaxie la 272.001 de persoane care au primit vaccinul COVID-19, potrivit unei prezentări recente a lui Thomas Clark de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA; Regatul Unit a înregistrat două.

Pentru că vaccinurile cu ARNm Pfizer și Moderna utilizează o nouă platformă, reacțiile necesită o examinare atentă, spune Elizabeth Phillips, cercetător în hipersensibilitate la medicamente la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, care a participat la o întâlnire NIAID pe 16 decembrie. „Acesta este nou.”

Citeşte şi: Copiii ar fi putea fi cei mai afectați de noua tulpină a coronavirusului. Experții în sănătate trag un semnal de alarmă