Adevărul a ieşit la iveală! Ce se întâmplă cu norii de pe cer te va pune pe gânduri

Publicat: Miercuri, 13 Iulie 2016 16:38 // Actualizat: Miercuri, 13 Iulie 2016 16:38 // Sursa: romaniatv.net

Norii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre polii Pământului şi se formează din ce în ce mai sus pe cer. Cercetătorii cred că acestea sunt efecte ale schimbărilor climatice, potrivit unui studiu apărut în prestigioasa publicaţie ştiinţifică Nature şi citat de The Independent.

Evoluţia norilor de pe cer pare să confirme pentru prima dată în istorie ceea ce arătau până acum doar simulările pe calculator: norii au tendinţa de a se forma la altitudini din ce în ce mai mari, iar direcţia lor e către polii planetei, potrivit cercetătorilor de la Institutul Oceanografic din California.

Experţii spun că acest trend ar fi provocat parţial de gazele cu efect de seră şi precizează că procesul va continua. Singurul lucru ce ar mai putea domoli aceste evoluţii ar fi o erupţie vulcanică de mari dimensiuni, care ar ajuta planeta să se răcorească.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la aceste concluzii după ce au procesat datele prin satelit care analizează mişcarea norilor încă din anii '80. Ei au aflat că norii se îndepărtează de Ecuator pe măsură ce temperaturile cresc, direcţie pe care o urmează de altfel şi unele specii de animale şi chiar de plante, care nu mai cresc în zonele unde o făceau până acum. De asemenea, regiunile subtropicale uscate s-au extins, au mai aflat cercetătorii, conform RFI.

Norii au două efecte majore asupra Pământului, ce-i drept în sensuri total opuse. Pe de o parte, ei ajută la răcorirea planetei, pentru că reflectă radiaţiile solare înapoi în spaţiu. În paranteză fie spus, unii savanţi au sugerat chiar crearea de nori artificiali, pentru reducerea încălzirii globale. Pe de altă parte, norii acţionează şi ca o pătură, ţinând căldura captivă pe Terra.

Modul în care evoluează norii reprezintă unul dintre misterele lumii ştiinţifice. Până recent, cercetătorii pur şi simplu nu ştiau cum s-a format jumătate din numărul norilor de pe cer.

Cum spuneam şi mai devreme, soluţia ar fi o super-erupţie vulcanică, una suficient de mare pentru a bloca lumina Soarelui şi a duce la o răcire a Pământului, efecte ce ar putea dura timp de câţiva ani.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Ecuador nori Pământ polii planetei
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre sarcina ei ❤️
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre...
1
EUR
4.8426
RON
29 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H