Adevărul despre moartea lui Decebal: Cum a murit regele dac

Publicat: Duminică, 19 Octombrie 2014 21:26 // Actualizat: Duminică, 19 Octombrie 2014 21:26 // Sursa: romaniatv.net

În versiunea „oficială” a istoriei – cea pe care am învăţat-o cu toţii la şcoală – Decebal s-a sinucis pentru a nu fi capturat de romani, în anul 106 e.n. Dar o nouă descoperire spune o poveste diferită: Decebal ar fi fost decapitat de un decurion roman, care a pus să se sculpteze pe piatra sa de mormânt o scenă care înfăţişează evenimentul.

Noua versiune asupra morţii lui Decebal, prezentată recent de omul de cultură Dan Alexe pe blogul său, îl are în centru pe Tiberius Claudius Maximus, un ostaş roman născut în jurul anului 69 e.n. şi care a participat la războiul dacic, încheiat cu transformarea Daciei în provincie romană.

Tiberius Claudius Maximus s-a stabilit la Philippi, în Macedonia, şi a pus să se cioplească o stelă funerară – care urma să fie aşezată pe mormîntul său – pe care îşi prezintă, în cuvinte şi imagini, „CV-ul” (cursus honorum). 

Apare aici o scenă în care romanul, călare, îl decapitează pe regele dac, iar acesta ridică mâna, cerând să fie cruţat – o versiune diferită de cea oficială, ilustrată pe Columna lui Traian de la Roma; conform acesteia din urmă (imaginea de mai jos), Decebal şi-ar fi luat singur viaţa, pentru a nu fi capturat de romani

Decapitarea regelui dac pare să fi fost momentul culminat al carierei lui Tiberius Claudius Maximus; ca urmare a acestei fapte, după ce a adus capul lui Decebal la Ranisstorum, unde se găsea Traian, a fost recompensat de împărat, fiind decorat şi ridicat în grad.

„Orgoliosul său mormânt spune un adevăr personal mai credibil decat cel imperial, oficial”, este de părere Dan Alexe, care citează pe blogul său două lucrări în care este analizată stela funerară a decurionului roman:

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
daci Dacia Dan Alexe Decebal Decebal la Ranisstorum
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 nov 22:03
Răspunde | Votează email 1 email
DoruK
Citind articolul nu m-am stapanit si am cautat pe net alte informatii, uitandu-ma la reproducerea foto de pe stela funerara a lui Tiberius eu am vazut altceva – lui Decebal cade din mana sica (sabia, si nu este pe jos) dupa ce s-ia taiat gatul si nu are mana intinsa ca si cum ar cere indurare. Textul poate fi tradus sau inteles gresit. La faptul ca Traian al vroia pe Decebal viu Tiberius nu si-ar fi permis sal ucida iar pe vremea aceea incalcarea ordinului putea sa-l coste scump pe Tiberius.

Aici este si un citat dintr-un articol din 2011 unde este aceeasi parere, din pacate numele autorului nu este trecut.

„Acum câteva decenii s-a descoperit la Grammeni, pe teritoriul fostei provincii romane Macedonia, un monument funerar închinat lui Tiberius Claudius Maximus, cel care i-a dus lui Traian capul lui Decebal. Mormântul conţine o inscripţie care confirmă fapta acestui soldat şi un relief reprezentând un călăreţ care se repede la un om prăbuşit la pământ, înveşmântat în straie de dac, şi din mâinile căruia cade un pumnal încovoiat: este vorba de regele-erou, care tocmai îşi luase viaţa.“
Sursa - http://piatza.net/moartea-lui-decebal-de-pe-columna-lui-traian/
20 oct 09:13
...său mormânt spune un adevăr personal mai credibil decat cel imperial, oficial”, este de părere Dan Alexe. [romaniatv.net] Comentarii...
20 oct 00:21
...care am învăţat-o cu toţii la şcoală – Decebal s-a sinucis pentru a nu fi capturat de romani, în anul 106 e.n. Citește mai departe…

...
19 oct 22:32
Răspunde | Votează email 0 email
asp
Pentru Decebal viu (treaba simpla, ca tot cerea sa fie crutat), rasplata era mult mai mare decat pentru el mort. Cred ca e o alta stire jurnalistica aparuta pe fondul consumului de alcool:)
19 oct 21:53
...cu toţii la şcoală – Decebal s-a sinucis pentru a nu fi capturat de romani, în anul 106 e.n. …read more ...
1
EUR
4.8393
RON
06 Jun
noapte 15 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H