Adevărul despre vitezele internetului mobil în România: cât promit operatorii şi cât îţi dau

Nu ne putem plânge de viteza de internet în România, pentru că stăm mult mai bine decât alte țări la acest capitol. Totuși, un raport oficial ne arată că vitezele promise de operatori sunt puțin mai mari decât în realitate.

09 iul. 2015, 09:43
Adevărul despre vitezele internetului mobil în România: cât promit operatorii şi cât îţi dau

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România, pe baza testelor efectuate de utilizatori și a ofertelor introduse de operatori în aplicație.

Rezultatele ar putea fi surprinzătoare, întrucât unii operatori stau mult mai bine decât te-ai aștepta față de concurență, iar alții, în ciuda faptului că au licență 4G, nu furnizează servicii pe măsură și ar trebui să investească mai mult în infrastructură.

În primele șase luni ale anului, Netograf, aplicația pentru testarea și monitorizarea calității serviciului de internet, arată că Orange România oferă 34,15 Mbps în interior și 52,81 Mbps în exterior, RCS & RDS oferă 2,71 Mbps indoor și 2,66 Mbps outdoor, Telekom România Mobile Communications furnizează 9,62 Mbps indoor și 9,18 Mbps outdoor, iar Vodafone România îți oferă 16,94 Mbps indoor și 27,80 Mbps outdoor.

Vezi ce viteze îți promit operatorii telecom și cât primești de fapt!