Adevăruri surprinzătoare despre mirosurile neplăcute ale corpului tău

Mirosurile emanate de corpul uman reprezinta de multe ori subiecte tabu pentru multe persoane. Astfel, oamenii prefera sa nu discute despre ele nici macar cu persoanele apropiate, daramite cu un doctor! In continuare iti vom prezenta ce spun specialistii despre aceste mirosuri, cum sa le combati si cand ar trebui sa te ingrijorezi.

14 oct. 2018, 04:38
Adevăruri surprinzătoare despre mirosurile neplăcute ale corpului tău

Mirosurile specifice emanate de organismul uman nu reprezinta un subiect normal de conversatie. De cele mai multe ori, oamenii se feresc sa discute despre asa ceva, chiar si cu persoanele apropiate.

Pe de alta parte, exista oameni care au asa-numite „arderi interne” foarte puternice, ce duc la emanarea unor mirosuri mai putin placute. Specialistii sustin ca aceste mirosuri pot fi combatute, iar, in cazuri mai grave, este indicat sa consulti un medic, pentru a descoperi sursa reala a problemei.

 
Mirosul corporal

Cauza acestuia consta in faptul ca organismul are doua tipuri de glande – ecrine si apocrine. Glandele ecrine se gasesc in tot corpul uman, dar cu o concentratie mai mare la subsuori, la maini si picioare. „Aceste glande regleaza temperatura organismului si secreta un amestec de apa, sare si minerale, precum sodiul. Acest amestec nu are un miros, decat daca ramane pe piele vreme de cateva ore, fapt care le permite bacteriilor sa se inmulteasca„, spune chirurgul vascular Mark Whiteley. Acest lucru face ca organismul sa emane un miros de transpiratie ce poate fi controlat cu ajutorul deodorantelor si al spalarii in mod regulat.
Miroul greu al corpului este cauzat de glandele apocrine de la subsuori si din zona inghinala, care emit feromoni (hormoni sexuali – n.r.). Acestea se dezvolta in perioada adolescentei si secreta o substanta cleioasa si uleioasa, ce are un miros sesizabil dupa contactul direct cu pielea. Mirosul emanat de aceste glande e mult mai puternic. „Mirosul acesta apare cu un motiv anume: le semnaleaza celorlalti din jur faptul ca esti plin de hormoni si pregatit pentru a procreea„, adauga Whiteley.
El sustine ca „faptul ca nu vrem sa emanam acest miros puternic reprezinta o cutuma sociala, posibil datorita faptului ca semnaleaza ca o persoana sau alta este pregatita sa devina activa din punct de vedere sexual si ca acel om poate fi vazut ca un concurent din acest punct de vedere„. Cele mai multe persoane nu mai au un miros corporal atat de stringent in momentul in care ating varsta de 25-30 de ani.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.