ADEVERINŢA DE VACCINARE. Descarcă de aici documentul care va deveni esenţial din iunie

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), adeverința electronică de vaccinare este un document oficial care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului. Aceasta este utilă mai ales la întoarcerea în România dintr-o țară aflată pe lista galbenă.

29 apr. 2021, 08:14
ADEVERINŢA DE VACCINARE. Descarcă de aici documentul care va deveni esenţial din iunie

ADEVERINŢA DE VACCINARE se poate descărca de pe site-ul https://adulti.renv.ro/users/login. Autoritățile au anunțat în data de 9 martie 2021 că persoanele care s-au vaccinat anti-COVID cu două doze pot descărca adeverinţa de vaccinare în format electronic din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Utilizatorul trebuie să ajungă la pagina despre stocarea informațiilor cu date personale. Și va face asta apăsând pe butonul „Apasă aici obținerea adeverinței electronice de vaccinare”.

Va bifa cele două căsuțe, că ‘a citit și că este de acord cu termenii și condițiile’. Urmează câmpul codului numeric personal și numărul de telefon folosit și la programarea în platformă.

Guvernul pregăteşte schimbări pentru românii care s-au vaccinat antiCOVID. Adeverinţa de imunizare, beneficii pentru persoanele imunizate

Utilizatorul se va autentifica și va primi pe telefon un SMS cu un cod format din șase cifre pe care  îl va introduce în căsuța indicată.

În acel moment, adeverința electronică va deveni disponibilă pentru descărcare pe calculator sau pe telefon de unde va putea fi tipărită.

Documentul conține informațiile atât în limba română, cât și în limba engleză – date de identificare, tipul de vaccin administrat, data la care a fost făcut vaccinul (prima doză și rapelul) și date despre centrul de vaccinare unde utilizatorul a fost imunizat.

Aproape 180.000 de români și-au descărcat adeverința de vaccinare

​​Aproape 180.000 de români și-au descărcat online până acum adeverința electronică de vaccinare, document oficial care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 și care poate fi obținut de pe site-ul https://adulti.renv.ro de către cei care și-au făcut ambele doze de vaccin, a precizat pentru HotNews.ro Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). La ce folosește? În primul rând la întoarcerea în România dintr-o țară aflată pe lista galbenă stabilită de autoritățile române, persoana vaccinată nemaifiind supusă carantinei. În plus, ar putea fi folosit și la intrarea pe teritoriul Greciei, spre exemplu, conform informațiilor de pe site-ul MAE.

Adeverința electronică de vaccinare poate fi utilizată în următoarele situații:

  • – La întoarcerea în România dintr-o călătorie într-o țară care este pe lista galbenă stabilită de autoritățile române (pentru care se impune măsura de carantină), persoana vaccinată nu mai este supusă carantinei (Hot. CNSU nr. 9 din 11.02.2021).
  • – în cazul în care este contact direct cu un caz confirmat, persoana vaccinată nu mai este supusă carantinei (Hot. CNSU nr. 9 din 11.02.2021)
  • – în situații în care accesează serviciile medicale pentru alte patologii, persoanele vaccinate complet și care nu prezintă simptome din definiția de caz COVID-19 sunt exceptate de la testare pentru acest virus (metodologia de supraveghere a infecției cu noul Coronavirus)”, au precizat oficialii INSP.

Potrivit celor mai recente date de pe site-ul MAE, Grecia permite în prezent intrarea în țară pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene (și nu numai) pe cale rutieră – prin punctele rutiere de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea (accesul prin cele două puncte de trecere a frontierei fiind posibil în intervalul orar 07:00-23:00), sau pe cale aeriană, cu următoarele conditii:

  • – prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
    sau
  • – prezentarea unei dovezi care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la data efectuării rapelului. Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză;
  • – completarea formularului PLF (Passenger Locator Form), prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

De menționat

 că datele din adeverința de vaccinare – atât cea în format scris, cât și cea emisă electronic – sunt în română și engleză.

Potrivit INSP, „adeverințele electronice de vaccinare sunt semnate cu certificat digital calificat pentru sigiliu electronic, proprietățile acestuia regăsindu-se într-o secțiune dedicată, vizibilă în partea de jos a documentului.

Acest sigiliu electronic utilizează aceleași mecanisme ca semnătura electronică prin intermediul cărora garanteaza integritatea și autenticitatea acestui document electronic.

Astfel pentru orice adeverință semnată electronic se poate verifica daca această semnătura există, a fost aplicată asupra datelor din document și dacă este semnată cu un certificat calificat valid în conformitate cu standardele în vigoare. Validarea se efectuează de către cel care primește această adeverință utilizând mecanismele standard și informațiile conținute în certificat privind emitentul și metodele puse la dispoziție de acesta.”

ADEVERINŢA DE VACCINARE te scuteşte de carantină. Arafat: „Nu o folosim să poţi intra în restaurant”