Adina Vălean, comisar european: „Comisia Europeană va evalua lucrările de pe Canalul Bâstroe. Rezultatele le vom avea în 7-10 zile”

Comisarul european pe transporturi, Adina Vălean, a anunţat duminică faptul că o echipă a Directoratului de Transport a Comisiei Europene va verifica şi evalua lucrările efectuate de autorităţile ucrainene pe Canalul Bâstroe.

27 feb. 2023, 09:29
Adina Vălean, comisar european: „Comisia Europeană va evalua lucrările de pe Canalul Bâstroe. Rezultatele le vom avea în 7-10 zile”

„Miercurea viitoare, la 1 martie, am o echipă a Directoratului de Transport a Comisiei Europene care va face un tur al tuturor porturilor ucrainene, căreia i-am mărit mandatul, dincolo de evaluarea a ceea ce se întâmplă în porturi pentru evaluarea lucrărilor care se fac în suplimentarea referitoare la Canalul Bâstroe. Vom avea rezultatul acestui raport destul de curând, vorbim de o săptămână, maxim 10 zile, astfel încât lucrurile să fie oficiale”, a spus Adina Vălean la Antena 3.

În paralel cu măsurătorile făcute de specialiștii Comisiei Europene, autoritățile din România și din Ucraina vor purta o nouă rundă de discuții.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Sigur că vom primi și acordul Ucrainei de a intra pe canalul Bâstroe cu navele domnului ministru Grindeanu, care pot verifica adâncimea de pe canal, și ne vor oferi toate detaliile de care avem nevoie pentru a lămuri această situație”.

Scandalul dragării canalului Bâstroe a luat amploare după ce mai mulți politicieni din România au condamnat public autoritățile din Ucraina că au dragat fără acordul României, mai mult decât era stabilit prin convenție internațională.

Citeşte şi: Adrian Câciu, despre taxa de solidaritate: „OMV va plăti. Aşteptaţi luna iunie”

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Este clar o dragare în adâncime. Inclusiv pentru lucrările de întreținere trebuie să notifici statul vecin. Lucru care nu s-a întâmplat”.

Klaus Iohannis, președintele României: „Nu e bine să ne ambalăm fără să știm despre ce vorbim aici. Multe declarații făcute în ultimele zile sunt și nepotrivite și neproductive”.

Nicolae Ciucă, prim-ministru, pentru Antena 3: „În momentul de față nu cred că este firesc ca un astfel de subiect să fie preluat politic”.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Oamenii așteaptă de la noi să avem o reacție, nu să ne ascundem și să ne facem că e, așa, o nebuloasă”.

Ministrul Transporturilor a anunțat recent că navele românești care vor verifica lucrările de pe Bâstroe sunt pregătite. Așteaptă acordul ucrainenilor, a spus Grindeanu.

Citește şi: Petre Daea, despre deciziile UE privind reducerea consumul de carne: ”Mâncăm ce am mâncat dintotdeauna şi mâncăm în continuare”