Administraţia Fondului de Mediu: Taxa de reciclare a ambalajelor există de 13 ani

Administraţia Fondului de Mediu afirmă că taxa de ambalaj este reglementată de 13 ani, în conformitate cu directivele europene. Patronatele și sindicatele din industria alimentară ameninţă cu proteste în legătură cu problemele generate de obligațiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalități de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj necolectat și nereciclat.

07 feb. 2016, 12:03
Administraţia Fondului de Mediu: Taxa de reciclare a ambalajelor există de 13 ani

Firmele care pun pe piață ambalaje nu plătesc sancțiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuții pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare sau reciclare, precizează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), citat de Agerpres.

„Operatorii economici care pun pe piața națională ambalaje nu plătesc sancțiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuții pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare/reciclare. Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declarații lunare pe propria răspundere ce se procesează în permanență. Începând cu data de 25 ianuarie 2016 se procesează declarații aferente lunii decembrie 2015. Această activitate se va încheia în cursul lunii februarie, urmând ca datele aferente lunii decembrie 2015 să fie centralizate în luna martie. Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declarații lunare pe propria răspundere, ce se procesează în permanență”, menționează AFM.

Pe de altă parte, instituția aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a precizat că „activitatea de valorificare/reciclare a deșeurilor de ambalaje este reglementată de 13 ani”, iar „aceasta se va desfășura în continuare prin prisma țintelor asumate de țara noastră prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”.

Citeşte şi: Alimentele s-ar putea scumpi cu 30%. Negocierile dintre producători şi Ministerul Mediului au eşuat

AFM notează, de asemenea, că nu deține informații privind situația la zi a operatorilor economici autorizați de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului pentru preluarea responsabilității.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, în ceea ce privește deșeurile, are de îndeplinit, conform prevederilor Directivei nr. 2004/12/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje ce modifică Directiva nr. 94/62/CE, o serie de obiective. Astfel, până în anul 2020 trebuie să reutilizeze și să recicleze minimum 50% din masa totală a cantităților de deșeuri, cum ar fi: hârtie, metal, plastic, sticlă provenind din deșeuri menajere și, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din deșeurile menajere.

De asemenea, să atingă, până în anul 2020, un obiectiv de 60% de valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională.

În același timp, România are un obiectiv de colectare a deșeurilor electrice și electronice din total echipamente electrice și electronice introduse pe piața națională, de 40%, din 1 ianuarie 2016, de 45% din 1 ianuarie 2017, și de 65% din 1 ianuarie 2021.

Directiva europeană privind ambalajele și deșeurile de ambalaje este transpusă în legislația românească prin HG nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Conform prevederilor acestui act normativ, agenții economici responsabili își pot realiza obligațiile de valorificare/reciclare în mod individual sau prin operatori economici ce preiau responsabilitatea realizării acestora.

Potrivit AFM, în scopul conformării agenților economici, s-a prevăzut în OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, o contribuție de 2 lei/kg, datorată de către operatorii economici care introduc pe piața națională bunuri ambalate, care distribuie pentru prima dată pe piața națională ambalaje de desfacere, și de către operatorii economici care închiriază, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie și de valorificare prin reciclare și cantitățile de deșeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalații speciale, cu recuperare de energie și valorificate prin reciclare.

Patronatele și sindicatele din industria alimentară au anunțat, la jumătatea săptămânii, că vor picheta în data de 9 februarie sediul Ministerului Mediului, ca urmare a problemelor generate de obligațiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalități de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj necolectat și nereciclat.

Protestul va avea loc în Piața Constituției, începând de la ora 11,00, iar potrivit organizatorilor la acțiune sunt așteptate peste 2.500 de persoane.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristina Pașca Palmer, a declarat, în data de 3 februarie, după ședința săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere și discuții cu producătorii în vederea identificării unor soluții pe acest subiect.

Potrivit oficialului, un număr de 20.000 de contribuabili și-au depus declarațiile până la termenul legal, de 25 ianuarie 2016, fiind colectați astfel peste 130 milioane de lei la Fondul de Mediu, față de 8 milioane de lei, anul trecut.


loading...