Administraţia Penitenciarelor: Ar dura trei-patru ani să aducem la standarde minime spaţiile oferite de MApN şi alte instituţii

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a susținut vineri că ar dura trei sau patru ani aducerea spațiilor oferite de MApN sau alte instituții la standardul minim de cazare a deținuților.
Filip Stan
20 ian. 2017, 11:11
Administraţia Penitenciarelor: Ar dura trei-patru ani să aducem la standarde minime spaţiile oferite de MApN şi alte instituţii

Precizarea acestuia vine în contextul propunerii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) privind amenajarea unor spații de detenție în unități militare dezafectate, ca o soluție la supraaglomerarea penitenciarelor.

„Este necesară expertizarea tehnică a acestor spații pentru stabilirea gradului clar de uzură și de rezistență și de stabilitate. Este necesară transformarea acestor spații, care presupune lucrări ample de construcții și de instalații prin investiții și intervenții. Este o soluție falsă că mâine putem muta deținuții acolo, necesită investiții care, în mod normal, conform calculelor specialiștilor din sistemul penitenciar, ar dura circa 3 sau 4 ani pentru a reuși să le ducem la standardul minim de cazare a deținuților”, a explicat Marius Vulpe, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, trebuie luat în calcul că fiecare nou spațiu, indiferent de capacitatea lui de cazare, necesită noi resurse umane, ”lucrători de penitenciar care să păzească deținuții, (….) să îi hrănească și așa mai departe”.

Cu privire la spațiile preluate de către ANP în perioada 1998 — 2015, Marius Vulpe a arătat că acestea nu respectă cerințele minime de siguranță și securitate privind cazarea unor persoane, scrie Agerpres.

„Referitor la preluarea spațiilor disponibilizate de către diferite instituții, pentru că nu este vorba doar de către spațiile oferite de către MApN, între 1998 — 2015, ANP a preluat un număr de 12 foste unități, imobile, din care 8 au clădiri în componență, (…) iar patru sunt doar terenuri, fără clădiri. Aceste spații nu au putut fi populate cu persoane private de libertate în perioada care a trecut și nici în perioada actuală, deoarece aceste clădiri sunt în proporție de 78 — 80% degradate, iar configurarea lor, așa cum au fost clădite, nu respectă cerințele minime de siguranță și securitate privind cazarea unor persoane”, a precizat directorul ANP.

În ceea ce privește clădirile oferite de MApN în anul 2016, Vulpe a menționat că nici acestea nu pot fi folosite pentru cazarea deținuților.

„În anul 2016 au fost, de asemenea, oferite de MApN alte 10 imobile. S-au făcut evaluări vizuale de către directorii de penitenciare de pe raza unde se află și acestea 10 — la fel ca și celelalte — (…) nu pot fi folosite pentru cazarea deținuților. De asemenea, necesită investiții, necesită reparații, unele dintre ele necesită defrișări de arbori pe circa 80% din suprafață. (…) Unitățile militare sunt din Reșița, Lugoj, Galați, Tecuci, Râmnicu Sărat, Piatra Neamț, Lunca de Sus din Harghita, Sighișoara și Aiud”, a mai arătat Marius Vulpe.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) propune amenajarea unor spații de detenție în unități militare dezafectate, ca o soluție la supraaglomerarea penitenciarelor.

„Ministerul Public avertizează asupra consecințelor adoptării proiectelor de ordonanță privind modificarea Codului penal, Codului de procedură penală și grațierea unor pedepse și propune — ca soluție la problema supraaglomerării penitenciarelor — transferul unor unități militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Justiției, în vederea amenajării de locuri de detenție”, se arată într-un mesaj postat joi pe pagina de Facebook a PÎCCJ.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Câte grade trebuie să aibă, de fapt, horinca de Maramureș. Doar atunci este originală și devine medicament pentru suflet
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Fiul lui Ionel Ganea este în continuare în stare gravă, intubat, în comă indusă. Detalii cutremurătoare ies la iveală
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Mesaj uluitor de la ANM. Revin ninsorile în România
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Se schimbă radical vremea în România! Lista zonelor afectate de brumă, ninsori și temperaturi scăzute
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Gigi Becali a început curățenia de vară la FCSB. Patru fotbaliști sunt out
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale