Administraţia Penitenciarelor, prima reacţie după acuzaţiile Elenei Udrea în cazul lui Rudel Obreja. „A beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistenţă medicală”

Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine că Rudel Obreja a beneficiat de toate serviciile medicale necesare în urma degradării stării de sănătate. Instituţia precizează că, în 2022, 191 de medici din corpul medical au acordat 1,1 milioane de servicii medicale deţinuţilor.

14 mart. 2023, 23:05
Administraţia Penitenciarelor, prima reacţie după acuzaţiile Elenei Udrea în cazul lui Rudel Obreja. „A beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistenţă medicală”
Administraţia Penitenciarelor, prima reacţie după acuzaţiile Elenei Udrea în cazul lui Rudel Obreja. "A beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistenţă medicală"

Administraţia Penitenciarelor, prima reacţie în cazul lui Rudel Obreja. Instituţia precizează că atunci când capacitatea acestora de diagnostic este depăşită, persoanele private de libertate sunt tratate sau fac investigaţii în reţeaua de spitale din afara sistemului. „Simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din reţeaua Ministerului Sănătăţii”, a transmis ANP.

ANP cataloghează, marţi, ca nefondate acuzaţiile Elenei Udrea în legătură cu refuzul acordării asistenţei medicale lui Rudel Obreja: „Dreptul la asistenţă medicală al oricărei persoane custodiate este garantat şi asigurat la nivelul fiecărei unităţi de detenţie, conform legii, prin personal specializat în medicină de familie. Atunci când situaţia o impune, persoanele private de libertate care acuză probleme de sănătate care exced sfera medicinei de familie sunt prezentate pentru efectuarea investigaţiilor şi a consultaţiilor medicale de specialitate la unităţi spitaliceşti din reţeaua proprie sau din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Diagnosticarea unor eventuale boli de care poate suferi o persoană privată de libertate este un atribut exclusiv al acestora din urmă”.

Citeşte şi: Acuzaţii grave ale soţiei lui Rudel Obreja. „Analizele de la închisoare l-au scos clinic sănătos” EXCLUSIV

Instituţia afirmă că „Rudel Obreja a beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri, fiind respectate prevederile legale incidente prin personal medical propriu, însă simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din reţeaua Ministerului Sănătăţii”.

„Simptomele abdominale acuzate de aceasta au alternat în intensitate, iar faptul că a prestat activităţi lucrative până în preziua în care i-a fost identificată afecţiunea, arată că este improbabil ca un medic de medicină generală să suspecteze o boală oncologică”, a mai transmis ANP.

Conducerea ANP a transmis condolianţe: „Decesul oricărei persoane, cu atât mai mult cu cât a fost supusă unui regim privativ de libertate, este o tragedie şi, pe această cale, transmitem condoleanţe familiei îndoliate”.

Citeşte şi: Ultimele cuvinte spuse de Rudel Obreja înainte să moară. Dezvăluiri cutremurătoare făcute de văduva fostului şef al FR Box

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box (FR Box), a murit, duminică, la vârsta de 57 de ani. Elena Udrea a scris, într-un mesaj postat din penitenciar după moartea lui Rudel Obreja, că fostul preşedinte al FR Box a fost condamnat pe nedrept în dosarul Gala Bute şi „cei părtaşi la acest abuz abject al justiţiei «statului paralel» în dosarul Gala Bute trebuie să îl aibă pe conştiinţă”.

„Fără îndoială că boala lui s-a declanşat din cauza hărţuirii, timp de 8 ani, în dosarul “Gala Bute”. A fost arestat de trei ori în acest timp ca şi mine, ultima dată pe 7 aprilie anul trecut. Reîncarcerarea a fost un şoc pentru el. Nu se aştepta ca decizia CCR să nu fie respectată. A intrat în puşcărie sănătos, însă epuizat sufleteşte de atâta nedreptate. Suferinţa pentru copiii mici şi soţia care-l aşteptau acasă, aşa cum povesteşte cel cu care a fost închis de fiecare dată, a pricinuit declanşarea acestei boli crunte. După o lună a început să se simtă rău, însă doctorul de la Jilava nu l-a luat în serios şi încă două luni a fost ţinut în penitenciar cu diagnostice şi tratamente greşite. După patru luni, în sfârşit au acceptat să îl trimită la spitalul Fundeni, unde i s-a descoperit un cancer la pancreas. Din păcate era prea târziu, boala fiind în faza terminală. Datorită presiunii mediatice, a fost eliberat, fără a i se permite, iniţial, să părăsească ţară pentru a putea primi tratamentul adecvat”, a scris Elena Udrea pe Facebook.