Administraţia Prezidenţială: Iohannis nu poate să zboare cu aeronave de linie. Ce dotări va avea avionul preşedintelui

Administraţia Prezidenţială explică de ce are preşedintele nevoie de avion. Sunt chestiuni de securitate, de protocol dar şi de costuri, scrie în răspunsul Preşedinţiei. Guvernul va aloca banii pentru cumpărarea aeronavei.
Filip Stan
15 iun. 2016, 16:49
Administraţia Prezidenţială: Iohannis nu poate să zboare cu aeronave de linie. Ce dotări va avea avionul preşedintelui

La începutul anului Ministerul Transporturilor a demarat procedurile pentru a achiziţionarea unei aeronave pentru primul om în stat. Klaus Iohannis este cel care va stabili bugetul alocat de Guvern pentru avion.

Citeşte şi:  Klaus Iohannis va avea avion nou. Guvernul a demarat procedurile pentru achiziţionare
 
TAROM este prea scump pentru Klaus Iohannis. „Aceste penalitati, adaugate de TAROM in factura finala, reprezinta cheltuieli financiare conexe determinate de modificarile facute de companie pentru pozitionari/repozitionari aeronave, anulari si modificari capacitate, rambursari, DBC (Denied Boarding Compensation), precum si o marja comerciala contractuala de 5% din valoarea contractului.

Astfel, prin acest mecanism, se genereaza incertitudine privind posibilitatea efectuarii deplasarii, dar mai ales disfunctionalitati in privinta costurilor pe care le suporta beneficiarul in final.

In fapt, avand in vedere imposibilitatea suprapunerii programului de lucru al TAROM cu  agenda de vizite oficiale care presupun efectuarea de zboruri speciale, se ajunge in situatia in care costurile unor deplasari catre locatii identice, pe coordonate similare, variaza semnificativ si pot depasi cu mult valoarea normala pentru calatoria respectiva”, explica Administratia Prezidentiala.

Iata si un exemplu:

La participarea presedintelui Klaus Iohannis la Consiliul European din 19-20 martie 2015, la Bruxelles, inchirierea avionului de la TAROM a costat 355.353 de lei.

    cheltuieli cu realizarea efectiva a zborului – 280.546 lei;
    marja contractuala de 5% – suma de 14.027 lei;
    cheltuieli financiare suplimentare – 60.780 lei.

Practic 74.807 de lei (21% din total) ar fi fost economisiti in cazul in care Romania ar fi avut o aeronava prezidentiala. In plus, avionul nu ar fi folosit doar de presedinte, ci si de premier si alti inalti demnitari, mai precizeaza Administratia la solicitarea Ziare.com.

„Economiile pe care le poate realiza fiecare institutie publica beneficiara sunt substantiale si pot ajunge chiar si pana la 40-50% din costul total al unei curse, in functie de perioada, durata deplasarii, precum si de distantele parcurse de aeronavele speciale”, mai sustine Cotroceniul. 

De ce nu poate zbura cu aeronavele de linie

Premierul Ciolos a surprins de mai multe ori folosind avioane de linie, in special pe rute europene, dar chiar si pana in SUA. Astfel, multe voci s-au intrebat de ce nu face si presedintele la fel, pentru a economisi banii bugetului.

Administratia Prezidentiala ne-a prezentat motivele care nu permit deplasarea lui Iohannis cu zboruri comerciale.

In primul rand, avionul trebuie verificat tehnic, cu cel mult 24 de ore inainte de decolare, printr-un „zbor de control si evaluare”.

„Aceasta activitate nu poate fi executata la zborurile comerciale de linie, mai ales daca operatorul aerian este extern”, explica Administratia.

Apoi, trebuie efectuat controlul tehnic antiterorist al bagajelor si al aeronavei si verificarea persoanelor de la bord, lucru imposibil in cazul unui zbor comercial.

„Intr-o aeronava de linie, exista probabilitatea de aparitie a unui incident de securitate, avand in vederea numarul si diversitatea pasagerilor aflati la bord. La un zbor executat cu o aeronava speciala, persoanele care se afla la bord sunt cunoscute, verificate si controlate corespunzator”, subliniaza Presedintia.

Apoi, exista si problema dotarilor: „o aeronava de linie nu poate sa aiba dotarile necesare asigurarii securitatii (comunicatii criptate, spatiu pentru depozitare armament etc.) „.

Presedintele are nevoie sa poata comunica cu institutiile tarii, aspect inacceptabil avand in vedere responsabilitatea: „Daca demnitarul se afla intr-o aeronava de linie, angajat intr-un zbor (care poate fi si de 10 ore), iar in tara apare o situatie exceptionala, nu va exista posibilitatea informarii si luarea deciziilor corespunzatoare”.

Totodata, Administratia precizeaza ca dintre toti operatorii romani doar TAROM poate raspunde acestor exigente si aspecte legale.

Nu numai pasagerii, ci si personalul avionului sunt controlati: „in ceea ce priveste echipajul de zbor (piloti) si cel de cabina (insotitori de bord), avand in vedere situarea acestora in proximitatea demnitarului, trebuie luate in considerare aspecte profesionale (experienta, pregatirea, capacitatea de a gestiona situatii anormale, de urgenta sau situatii de criza), dar si de securitate (informatii clasificate etc.) „.

Iar pe langa toate acestea, e de luat in calcul si reprezentarea tarii. La vizitele oficiale si de stat exista anumite protocoale, seful statului e intampinat cu covor rosu, cu garda de onoare, ceea ce ar fi imposibil in cazul unui zbor comercial.

Acum, la nivelul Guvernului s-a pus in miscare infiintarea unei comisii speciale care se va ocupa de achizitionarea aeronavei speciale. Si Presedintia are un loc la masa in aceasta comisie, Cotroceniul urmand sa fie reprezentat de George Vladimir Duhan, consilier de stat si sef al Departamentului Managementul Resurselor.

Administratia ne-a precizat ca nu are cerinte speciale in ce priveste modul in care ar trebui sa arate avionul prezidential, insa trebuie sa asigure toate cele descrise mai sus.

„Practica europeana este sa existe flotile cu 3 pana la 5 aeronave, practica europeana de la care nu putem sa ne abatem. O sa vedem, pentru ca noi suntem mai zgarciti ca ceilalti si probabil ca vom avea mai putine”, explica ministrul Transporturilor Dan Costescu, atunci cand a anuntat infiintarea comisiei speciale.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Mașina care va concura cu Dacia. Are același preț, dar este similară cu un celebru model Tesla
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
Playtech.ro
Ministrul Finanțelor, avertisment! Este posibilă o aterizare hard a economiei. Very hard începe în cazul în care continuă incertitudinea politică
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Cum scapi de furnicile din casă. Invazia, simplu de oprit
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ce funcţie va avea Călin Georgescu. Decizia luată de George Simion: Până la finalul verii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Primul sondaj pentru Turul 2. Nicușor Dan recurerează spectaculos
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică