Preşedinţie: Chiţoiu, avertizat să nu-l schimbe pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, Bogdan Oprea, confirmă, într-un comunicat de presă, faptul că şeful statului a avut o discuţie cu ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, în cursul căreia "l-a avertizat" să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, înainte de expirarea mandatului pe motiv că acest lucru ar crea  neîncredere în această bancă şi chiar în sistemul bancar românesc.

13 nov. 2013, 21:00
Preşedinţie: Chiţoiu, avertizat să nu-l schimbe pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, confirmă că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor Publice, domnul Daniel Chițoiu în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30. În cursul acesteia, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Bank, domnul Radu-Grațian Ghețea, înainte de terminarea mandatului legal”, se arată în comunicatul lui Oprea.

Ca justificarea pentru demersul său, preşedintele invocă două motive: „1. Mandatul domnului Radu-Grațian Ghețea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivație temeinică este de natură a crea neîncredere în instituția bancară; 2. Domnul Radu-Grațian Ghețea deține, în prezent, și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, funcție rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu că schimbarea din funcție, nejustificată și tot pe criterii politice, a domnului Radu-Grațian Ghețea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc. Intervenția domnului președinte a fost făcută în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituția României.”

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat miercuri că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, şeful statului rugându-l să nu-l schimbe pe Radu Gheţea de la conducerea CEC Bank.

Întrebat dacă a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu în legătură cu schimbarea statutului CEC Bank şi păstrarea la conducerea CEC a lui Radu Gheţea, ministrul Finanţelor a răspuns: „M-a sunat în urmă cu 2-3 săptămâni pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare. Cred că domnul Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat. M-a rugat. I-am spus că în momentul în care luăm o decizie să schimbăm sistemul de administrare a CEC Bank, facem o evaluare a actualei conduceri, să vedem dacă banca a performat sub conducerea actualei conduceri. Dacă banca a performat, rămâne pe funcţie. Dacă nu, nu.”.

Şi premierul Victor Ponta a declarat miercuri că a fost informat de faptul că ministrul Finanţelor a fost sunat (de către preşedintele Traian Băsescu n.red.) în legătură cu menţinerea lui Radu Gheţea la conducerea CEC, „mai puţin partea cu rugatul”.

„Am fost informat. E colegul meu. Mi-a spus că a fost sunat de preşedintele Băsescu. Nu includea şi partea cu rugatul”, a spus Ponta.

Declaraţia ministrului Chiţoiu vine în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de peste 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.