ADMITERE 2024. Care sunt cele mai ieftine facultăți din România. Ce poți face cu banii pe un an de studiu

Cine spunea că cine vrea să învețe, o poate face oricum, oricând și oriunde, sigur nu știa că taxele anuale ale facultăților vor de veni atât de piperate. Nu oricine își mai permite să studieze ce dorește, astfel că poate alege să facă altceva cu banii.
Filip Stan
09 iul. 2024, 08:54
ADMITERE 2024. Care sunt cele mai ieftine facultăți din România. Ce poți face cu banii pe un an de studiu
ADMITERE 2024. Care sunt cele mai ieftine facultăți din România. Ce poți face cu banii pe un an de studiu

ADMITERE 2024. Taxa medie anuală a unei facultăți din România ajunge până la 4.000 de lei, cât costă un telefon mai performant. Astfel că, în timp ce pentru unii acest cost pentru a studia este prea mare, pentru alții este foarte la îndemână!

Citește și: Admitere la facultate 2024. Facultăţile din București, cât şi cele din ţară, au anunţat modalităţile de admitere

ADMITERE 2024. Care sunt cele mai ieftine facultăți din România

Universitățile se confruntă cu o scădere simțitoare a numărului de absolvenți de liceu. Față de anul 2010, nu mai puțin 70.000 de absolvenți au decis să nu își mai continue studiile și să meargă și la facultate. Din acest motiv, locurile sunt mult mai puține, iar cei care dau admiterea se străduiesc să obțină o poziție.

Din cauza dificultăților, facultățile – atât cele private, cât și cele de stat – au scăzut taxa de studii astfel încât aproape oricine își poate permite să își continue ascensiunea academică. Cele mai ieftine specializări sunt cele mai dificile cum ar fi matematica sau construcțiile unde taxele sunt puțin peste 3.000 de lei/an.

4.000 lei pe an sunt taxele la specializările umanitse cum ar fi drept, sociologie, psihologie, comunicare, administrație, turism ori geografie. La una din universitățile de tradiție – Universitatea din Craiova – taxa anuală este de doar 4.000 de lei, o sumă pe care mulți tineri sau părinți și-o permit. Și taxa de înscriere este accesibilă la mai toate facultățile, respectiv 200 de lei.

La Universitatea din Oradea, găsim taxe chiar mai mici. Spre exemplu, la Facultatea de Construcții civile dar și la cea de relații internaționale taxa este de doar 3.100 de lei pe an, iar la matematică este 3.300 de lei.

În ceea ce privește studiul la o facultate privată, aici se schimbă puțin lucrurile. La Universitatea Spiru Haret taxa este de 4.800 de lei pe an, standard, care se achită în 6 rate. Ea scade dacă înveți în afara Capitalei: 3.500 lei pe an taxa la Câmpulung sau Craiova.

La Universitatea Titulescu nu se dă examen: „Nota de admitere se obține astfel: media aritmetică între media generală obținută la examenul de bacalaureat și nota obținută la proba scrisă de limba română din cadrul examenului de bacalaureat, pentru candidații care au urmat studiile liceale în România, în sistemul național de învățământ”, aflăm de pe site-ul Universității, unde mai vedem că taxa este de 1.000 de euro pe an, adică 80 euro pe lună.

Citește și: Actele necesare pentru admitere la facultate în 2024. Tot ce trebuie să știi

Spynews
Artistul din top 10 YouTube România care renunță la muzică în plină glorie. Ce motive are să nu mai pună mâna pe microfon
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit și e bun pentru sănătate. Costă doar 3.75 de lei
Capital.ro
Interzis pentru șoferii cu diesel. Trebuie să lase mașina la intrarea în oraș. Legea e lege
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Spynews
Ema Oprișan de la Insula Iubirii închide gurile celor care îl critică pe soțul ei, Răzvan Kovacs! Ce relație are bărbatul cu fiul ei: „Îl iubește necondiționat”
Spynews
Cine sunt câștigătorii de la Mireasa, sezonul 9. Au primit marele premiu în valoare de 40.000 de euro
Evz.ro
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Donald Trump a fost împuşcat! Tentativă de asasinat! Ce s-a întâmplat cu atacatorul
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
De la 1 ianuarie 2026 intră în vigoare Ro-Proprietatea: Ministrul Finanțelor ”Prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților.”
Capital.ro
Adio, doamnă! Un doctor genial s-a stins din viață. Milioane de oameni o știu de la TV
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
stirilekanald.ro
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia
substantial.ro
Mahmoud Abbas consideră Israelul și SUA responsabile pentru atacurile din Gaza, criticând în același timp Hamas
MediaFlux
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei