ADMITERE BAROU 2014: Candidaţii din Bucureşti, TOTAL NEMULŢUMIŢI de modul de organizare al examenului VIDEO

ADMITERE BAROU 2014: Examenul de admitere în profesia de avocat s-a organizat în data de 15 septembrie, acesta fiind primul an în care candidaţii la admiterea la Barou au susţinut o singură probă şi nu mai multe, cum era până în prezent. Deşi examenul părea a prezenta un stres mai puţin, modul în care examenul din Bucureşti s-a organizat a lăsat foarte mult de dorit.

16 sept. 2014, 08:23

Mai mulţi candidaţi care au susţinut examenul de admitere la Facultatea de Drept din Bucureşti au denunţat modul în care au fost trataţi după finalizarea examenului. Mai exact, după două ore de la încheierea examenului care a durat nu mai puţin de cinci ore, candidaţii au primit grilele oferite pentru a fi rezolvate într-un mod de necrezut: aruncate pe jos.

Astfel, singurul mod în care candidaţii au putut să îşi calculeze nota de examen, conform baremelor, fiind cel de a-şi căuta grilele, dacă au avut inspiraţia de a-şi nota numele pe ele, într-un maldăr de foi, dovadă fiind şi fotografiile trimise pe adresa de email [email protected].

În sala de examen, candidaţii au primit grilele de examen, pe care le puteau folosi ca ciorne, precum şi foile de examen, ultimele fiind cele care urmează să fie notate de către profesori.

Mai mult, unii candidaţi au denunţat modul în care s-a organizat examenul, aceştia neavând posibilitatea  de a intra în sală cu o sticlă de apă sau de a folosi toaleta, în condiţiile în care examenul a durat cinci ore.

Comentariile făcute pe un grup de socializare în care activează cei care vor să devină avocaţi sunt extrem de acide şi sunt voci care vor să acţioneze în instanţa modul de organizare:

– „Sper că nu sunt singura care remarca organizarea PROASTA a acestui examen. Păcat că domnii profesori nu pot citi aceste postări. Mare păcat. Oare ce făceau cu lucrările dacă ploua afară? Credeţi că vreunul din profesorii de acolo ar fi tolerat ca propriul copil care tocmai a susţinut un examen important să îşi adune lucrare de pe jos, din praf, după ce a fost călcată în picioare deja de alţii? JENANT…”

– „Mi se pare mie sau după faza de azi cu ciornele la Bucuresti sistemul ne tratează ca pe nişte câini?”

– „Cred ca asta e proba a doua, respectivul examenul psihologic ca să vadă dacă rezistaţi psihic”

– „Dacă organizezi un examen de maniera asta şi dai candidaţilor speţe de rezolvat şi nu le dai ciorna în timpul examenului (şi nici măcar un căcat de sticlă de apă) atunci e clar… ori vrei să-ţi baţi joc de 47000 de oameni, ori eşti tâmpit”

– „Ca pe porci ne-au servit!„.

Problemele de la examen nu s-au oprit aici: pe lângă greşeli de nuanţă au fost făcute şi greşeli gramaticale.

„După deschiderea plicurilor cu subiecte s-a explicat candidaților că enunțul variantelor de răspuns a) și b) de la o întrebare, respectiv de la întrebarea: G1 – întrebarea 49, G2 – întrebarea 45, G3 – întrebarea 51, G4 – întrebarea 44 (”pârâtul C are posibilitatea să formuleze o cerere a titularului dreptului…”) trebuie înțeles după cum urmează: ”pârâtul C are posibilitatea să formuleze o cerere de arătare a titularului dreptului…” (subl. ns.).”, se arată pe site-ul Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Şi greşelile gramaticale nu au lipsit pe foile de examen, după cum se poate vedea şi în fotografia de mai jos.

Examenul a constat intr-o singura proba – un test grila de 100 de intrebari, care a vizat cinci materii: organizarea si exercitarea profesiei de avocat;drept civil;drept procesual civil;drept penal;drept procesual penal.

Reglementarile stabilesc ca vor fi declarati admisi candidatii care obtin in total cel putin 70 de puncte, dar care reusesc sa adune si punctajul minim pentru fiecare disciplina de examen, acesta urmand sa fie stabilit in perioada urmatoare.