ADMITERE FACULTATE 2014. Decizia NEAŞTEPTATĂ a singurului băiat din Cluj cu zece la BACALAUREAT

ADMITERE FACULTATE 2014. Au început emoţiile pentru elevii care se înscriu în această perioadă la facultate. Cei care au trecut cu bine de examenul de bacalaureat se gândesc acum la anii de studenţie. O mare parte dintre cei cu medii maxime la examen au aplicat deja pentru universităţi de prestigiu din străinătate, în timp ce alţii se gândesc să rămână în ţară. Printre ei se numără şi Alex Sfîrlea, singurul băiat din Cluj care a luat zece pe linie la examenul de BAC. El a spus că nu pleacă din țară, pentru că și aici se poate realiza.

15 iul. 2014, 15:17
ADMITERE FACULTATE 2014. Decizia NEAŞTEPTATĂ a singurului băiat din Cluj cu zece la BACALAUREAT

ADMITERE FACULTATE 2014. Alex Sfîrlea a primit de la Guvern, 3.000 de lei, un premiu pentru reușita lui, iar de la Primăria Cluj-Napoca va mai primit 1.000 de lei și încă 1.500 de la Consiliul Județean Cluj.

„Mai special nu sunt, pentru că toată lumea a muncit. Nu pot spune că sunt mai presus de ceilalți colegi. Soarta a făcut să fiu singurul băiat, dar și fetele au meritul lor. Banii primiți îmi voi aduna pentru a-mi cumpăra o mașină. Nu voi merge în vacanță, ci voi lucra peste vară la Clusterul IT”, a spus Alex..

Absolventul Colegiului Național „Emil Racoviță” a spus că a învățat cu „cap” și numai în ultima lună a tocit 10 – 11 ore pe zi.

„Trebuie să ai bazele foarte bine puse din gimnaziu, iar apoi trebuie să îți faci cel puțin temele la liceu, iar în ultimele luni trebuie să tragi serios pentru a putea lua notă maximă. În ultima lună am învățat 10 – 11 ore pe zi. Am ales să rămân la Cluj la UTCN, pentru că eu cred că și aici se face școală. Ți se dă informația și depinde numai de noi să o ducem mai departe. Piața din Cluj duce lipsă de specialiști IT și nu ai de ce să pleci afară pentru că în țară ești bine plătit”, a mai spus Alex Sfîrlea.

ADMITERE FACULTATE 2014. Tot ce trebuie să ştii despre admiterea în cele mai mari universităţi din ţară

ADMITERE FACULTATE 2014. Vezi: ADMITERE FACULTATE 2014: Cozi uriaşe la Academia de Studii Economice din Bucureşti

ADMITERE FACULTATE 2014. Citeşte şi: ADMITERE FACULTATE 2014. O APLICAŢIE pe Facebook îi ajută pe elevi să-şi aleagă facultatea

 
ADMITERE FACULTATE 2014. Citeşte şi: ADMITERE 2014 SNSPA. 800 de locuri bugetate şi 280 cu taxă, pentru anul universitar 2014-2015
 
În noul an de învăţământ, viitorii studenţi pe locurile nebugetate vor plăti taxe de şcolarizare majorate considerabil pentru programele de licenţă, conform unei hotărâri adoptate luna trecută de către Senatul universitar. Astfel, vor plăti taxe mai mari cu 100 de lei studenţii de la specializările Muzică, Istorie şi Filologie, cu 300 de lei – cei de la specializarea Robotică, cu 700 de lei – cei de la Economia Comerţului şi cu 800 de lei – cei de la Arhitectură (unde un an de studii va costa 4.000 de lei).

Cea mai consistentă majorare afectează viitorii studenţi la specializarea Medicină în limba engleză, dedicată studenţilor străini, unde anul I de studiu nu va mai costa 9.350 de lei, ca până acum, ci 20.000 de lei.

“Le-am explicat studenţilor că la Medicină avem taxe racordate la nivelul universităţilor din ţară, este o convenţie a decanilor”, a precizat rectorul Constantin Bungău, arătând că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca taxa de şcolarizare pentru studenţii străini este de 5.000 de euro.

O creştere semnificativă a fost decisă şi la specializarea Medicină Dentară, unde un an de studiu va costa 6.800 de lei, faţă de 2.800 de lei, cât este în prezent.