ADMITERE LICEU 2014: Modificări importante cu privire la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014

ADMITERE LICEU 2014: Ministerul Educaţiei a modificat admiterea în liceu, în anul 2014. Aceasta se va face pe baza mediei la evaluarea naţională în pondere de 75%, în timp ce facultăţile nu mai pot ţine cont la admitere de notele din liceu ale candidaţilor.

09 ian. 2014, 09:17
ADMITERE LICEU 2014: Modificări importante cu privire la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014

ADMITERE LICEU 2014: Ministerul Educaţiei a decis ca, din 2014, în media finală pentru admiterea în învăţământul liceal, proporţia mediei celor patru ani de gimnaziu să fie de doar 25%, redusă aşadar, comparativ cu cea existentă până acum, de 50%. Media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%, cât era până acum.

EVALUAREA NATIONALĂ 2014 va începe pentru elevii clasei a VIII-a vor începe în 23 iunie. Ordinul privind organizarea evaluării naționale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul școlar 2013-2014 prevede că exemenele vor începe cu proba scrisă la Limba si literatura română, iar pe 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale. Examenul va fi supravegheat video și în 2014, iar camerele vor fi instalate și în sălile în care se descarcă subiectele, precum și în sălile în care se evaluează lucrările scrise.

Calendarul Evaluării Naţionale 2014

Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a: 13 iunie
Înscrierea la Evaluarea Naţională: 16 – 18 iunie
Limba si literatura română – proba scrisă: 23 iunie
Limba și literatura maternă – proba scrisă: 24 iunie
Matematică – proba scrisă: 25 iunie
Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00): 27 iunie
Depunerea contestațiilor (orele 16.00 – 20.00): 27 iunie
Rezolvarea contestațiilor: 28 iunie – 30 iunie
Afișarea rezultatelor finale după contestaţii: 1 iulie

Ministerul Educatiei Nationale a publicat, în Monitorul Oficial în 6 septembrie, Ordinul privind organizarea și desfăşurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2013-2014. Examenul se va desfăşura în conformitate cu metodologia aplicată în anul 2013. Programele de examen nu se modifică, cu excepția celei pentru limba si literatura slovacă maternă.

Comisiile judeţene de organizare a Evaluării Naționale vor trebui să asigure dotarea cu camere funcționale de supraveghere video a sălilor de examen, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum si a sălilor în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.

Ghid pentru elevi. CUM SE COMPLETEAZĂ FIŞA DE ADMITERE ÎN LICEU

„Am luat decizia să creştem ponderea mediei obţinute în urma examenului de Evaluare Naţională în media finală de admitere la liceu, ca urmare a analizelor care au condus la concluzia că evaluarea la clasă este, în multe cazuri, mai indulgentă decât Evaluarea Naţională. Vorbesc despre creşterea ponderii mediei la Evaluarea Naţională la 75 la sută, faţă de 50 la sută cât a fost până acum, şi reducerea la 25 la sută a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu„, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

CITEŞTE ŞI: Remus Pricopie despre admiterea la liceu: E foarte bine să nu schimbăm regulile de la un an la altul

ADMITERE LICEU 2014: Notele din timpul liceului nu vor mai fi luate în considerare la admiterea la facultate

Notele din timpul anilor de studiu din liceu nu vor mai fi luate în considerare la admiterea la facultate, a anunţat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

Ordinul privind cadrul general de admitere în învăţământul superior pentru licenţă, master, doctorat este aprobat. Au fost eliminate din calculul mediei generale de admitere notele din timpul anilor de studiu din liceu. Pot fi luate în considerare probleme de bacalaureat, media de bacalaureat şi media de licenţă în cazul examenului de masterat. În anul universitar 2014-2015. Pentru licenţă este vorba de media de la bacalaureat şi notele de la probele de bacalaureat, şi nu notele din timpul anilor de studiu„, a explicat Mihnea Costoiu.

Potrivit acestuia, universităţile au obligativitatea de a-şi stabili propriile metodologii şi au şi răspunderea publică pentru organizarea concursului. „Ele pot să stabilească orice fel de criterii doresc, pe care şi le asumă prin decizia senatelor şi a consiliilor de administraţie. Acestea este un ordin general. Este un ordin care după foarte mulţi ani apare, aşa cum zice legea, cu şase luni înainte„, a spus Costoiu.

Printre schimbările anunţate în 2013 se mai numără şi impunerea unei medii minime, de 5, pentru admiterea la liceu, începând din 2015. Anunţul a fost făcut, la prezentarea bilanţului anului şcolar 2012-3013, de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a precizat că intervalul de doi ani până la intrarea în vigoare a reglementării este necesar pentru pregătirea acesteia.

Vezi şi: SCHIMBĂRI radicale în învăţământ privind ADMITEREA LA LICEU şi ÎNSCRIEREA LA GRĂDINIŢĂ

ADMITERE LICEU. Primele 10 licee cu cele mai mari medii de admitere, la nivel de ţară, în 2013:

1) Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti: 9,77 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

2) Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: 9,74 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

3) Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Constanţa: 9,72 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

4) Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova: 9,69 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

5) Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti: 9,64 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

6) Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj: 9,64 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

7) Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Bucureşti: 9,64, – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

8) Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Bucureşti:  9,59 – ultima medie de admitere, 9,97 – prima medie de admitere

9) Colegiul Naţional „Ovidius”, Constanţa: 9,58 – ultima medie de admitere; 9,99 – prima medie de admitere

10) Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov: 9,56 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere.

Citeşte şiElevii de 10 de la Evaluarea Naţională, comori pentru şcolile din străinătate

Ministerul Educaţiei Naţionale a precizat că numărul total de opţiuni selectate de către candidaţi a fost 2.313.342, fiecare elev alegând, în medie, 16 opţiuni. Repartizarea elevilor în unităţile de învăţământ liceal s-a efectuat în clase cu 29 de locuri.

VEZI PE EDU.RO rezultatele repartizării pe judeţe, specializări cu cea mai mare medie de admitere din ţară, liceele în care au fost admişi candidaţi cu media 10 şi numărul de candidaţi cu medii de admitere mai mici decât 5.

 

Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi completarea unei noi fişe de opţiuni de către elevii nerepartizaţi după prima etapă a admiterii se va realiza în perioada 17 – 22 iulie.

Datele privind admiterea în învăţământul liceal pot fi accesate la adresa http://admitere.edu.ro.

Pentru această sesiune de repartizare, MEN a înregistrat cel mai mic număr de elevi nerepartizaţi din 2001 până astăzi.

Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi în această etapă vor putea depune dosarele de înscriere la licee în 25-26 iulie.

Un număr de 123.192 de elevi, reprezentând 75,89% din numărul total al celor care au participat la evaluarea naţională, au obţinut note peste 5, potrivit rezultatelor finale după rezolvarea contestaţiilor.

Conform unui centralizator al Ministerului Educaţiei Naţionale, cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Brăila (88,86%) iar cele mai scăzute, în judeţul Olt (61,04%).

Citeşte şi: Dragnea vrea o nouă REFORMĂ în educaţie. „Să se reintroducă ADMITEREA la liceu şi facultate”

În niciun judeţ nu s-a consemnat un procentaj mai mic de 60% al notelor peste 5. Pe discipline, distribuţia procentuală a notelor peste 5 se prezintă astfel: Limba şi literatura română – 82,56%, Limba şi literatura maternă – 93,14%, matematică – 71,64%.

VEZI AICI REZULTATELE FINALE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 pe judeţe