ADMITERE LICEU 2019. Scandal după ce broşurile pentru elevi nu au ajuns în şcoli: Îmi cer eu scuze că Ministerul nu a fost capabil

Publicat: Luni, 03 Iunie 2019 17:37 // Actualizat: Luni, 03 Iunie 2019 17:38 // Sursa: romaniatv.net

Elevii de clasa a VIII-a nu știu nici acum, în săptămâna în care se desfășoară înscrierile la examenele de final de clasă, care este numărul de locuri de liceu pe care se "bat" sau care este orientativ media pe care trebuie să o obțină la Evaluarea Națională ca să aibă șanse la clasa pe care și-o doresc. Asttfel, broșurile de admitere la liceu, care trebuie să conțină toate aceste informații, nu au ajuns în școli. 

Foto: a1.ro

"Ni s-a promis că până la sfârșitul anului școlar pentru clasa a VIII-a școlile vor primi și broșurile. Deci, până vineri, broșurile trebuie să fie în școli", a declarat pentru Edupedu.ro președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

"Este o situație specifică sistemului de învățământ, exact cum s-a creat în ultimii 30 de ani: decizii luate în ultima secundă. Și anul acesta am avut situația neplăcută cu cifrele de școlarizare care au apărut cu o întârziere incredibilă și eu, deși nu este responsabilitatea Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, îmi cer scuze în numele Federației, având în vedere că Ministerul Educației nu a fost capabil să inițieze o cifră de școlarizare într-un timp util, astfel încât să existe broșurile de admitere la liceu", a afirmat pentru Edupedu.ro președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP) – Învățământ Preuniversitar.

Iulian Cristache a precizat că, "din informațiile pe care le am, joi a fost trimisă către unitățile de învățământ cifra finală de școlarizare și ni s-a promis că până la sfârșitul anului școlar pentru clasa a VIII-a școlile vor primi și broșurile. Deci, până vineri, broșurile trebuie să fie în școli. Deși nu este vina mea, ca reprezentant al părinților, îmi cer scuze pentru situația neplăcută. Sperăm ca și Ministerul Educației să facă același lucru", a continuat Cristache.

Broșurile de admitere la liceu – care trebuie să conțină numărul maxim de locuri scos pe fiecare filieră și profil de licee, precum și ultima medie de admitere de anul trecut – nu au ajuns în școli nici acum.

Conform legislației, aceste broșuri ar fi trebuit tipărite până pe 13 mai 2019.

Guvernul a tăiat anul acesta 30.000 de locuri la liceu, lăsând astfel de înțeles că vor merge mai mulți copii către profesională. Însă Ecaterina Andronescu nu și-a asumat să anunțe până în alegerile europarlamentare modul în care a repartizat cifrele de școlarizare pe licee și școli profesionale, lucru care a angrenat întâzieri fără precedent ale multor etape din calendarul de examene.

CALENDAR EVALUAREA NAȚIONALĂ CLASA A VIII-A 2019:

3 – 7 iunie 2019 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la examenul de Evaluare Naţională 2019
7 iunie 2019 Elevii de clasa a VIII-a termină școala

18 iunie 2019 Limba şi literatura română – examen scris
20 iunie 2019 Matematică – examen scris
21 iunie 2019 Limba şi literatura maternă – examen scris

25 iunie 2019 Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie Afișarea rezultatelor finale

Modelele de subiecte Evaluarea Națională 2019 publicate de Ministerul Educației

CALENDAR ADMITERE LICEU 2019:

3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019 Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ADMITERE LICEU 2019 brosuri elevi evaluare nationala 2019 liceu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
10 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H