Admitere liceu 2021. De ce trebuie să ţină cont elevii când îşi aleg liceul

După afişarea rezultatelor finale la Evaluarea Naţională, urmează o nouă etapă importantă pentru absolvenţii claselor a VIII-a: alegerea liceului potrivit. Anul acesta înscrierea la liceu se face în perioada 16-22 iulie.

02 iul. 2021, 19:37
Admitere liceu 2021. De ce trebuie să ţină cont elevii când îşi aleg liceul

Admitere liceu 2021. Amiterea la liceele din România se face în funcție rezultatele obținute în timpul celor patru ani de studiu în ciclul gimnazial și notele de la Evaluarea Națională. Prima etapă a repartizări computerizate va avea aloc în perioada 16 – 22 iulie 2021.

Admitere liceu 2021. De ce trebuie să ţină cont elevii când îşi aleg liceul

Absolvenții clasei a VIII-a vor trebui să completeze opțiunile în fișele de înscriere, fie prin prezență fizică la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic. Atunci când îşi aleg liceul. elevii trebuie să ţină cont în primul rând de înclinaţiile lor.

Mihnea Rotaru, elev la ICHB, spune că el a fost cel care a ales liceul, precizând că nu a fost deloc influenţat de părinţi.

„Dacă vrei să faci matematică, trebuie să te duci la un liceu care se axează mai mult pe matematică, dar dacă părinţii tăi îţi zic că trebuie să te duci la un liceu – mai mult partea asta socială, română, engleză, toate astea, îţi dai seama, nu o să te descurci bine. Este foarte important ca elevul să fie confortabil cu alegerea liceului”, este de părere Mihnea, potrivit Mediafax. 

Sociologul George Butunoiu spune că generaţiile de acum sunt mult mai independente şi se supun într-o măsură mult mai mică părinţilor, însă sfaturile lor rămân sfânte.

„Trebuie să îi influenţezi pe copii. La vârsta lor şi mai ales la vârsta când termini şcoala şi intri în liceu în niciun caz nu pot ei să judece ce e bine şi ce nu”, a precizat sociologul.

Citeşte şi Admitere liceu 2021. Care sunt cele mai bune licee din Bucureşti

Admitere liceu 2021. Calendar, prima etapă 16 – 22 iulie

Prima etapă a repartizări computerizate va avea aloc în perioada 16 – 22 iulie 2021. Absolvenții clasei a VIII-a, alături părinți și asistați de diriginți, vor trebui să completeze opțiunile în fișele de înscriere, fie prin prezență fizică la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic.

Este foarte important ca fișele de înscriere să fie completate corect și cu mare atenție întrucât orice greșeală poate duce la o repartizare nedorită.

În perioada 16 – 22 iulie 2021 se va face introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a informațiilor din fișele de înscriere.

La date de 22 iulie 2021, baza de date va fi transmisă la centrele de admitere județene/ale municipiului București și la Centrul național de admitere.

Admiterea la liceu 2021 va continua în ziua următoare, pe 23 iulie 2021, când se vor verifica și corecta eventuale erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

Pe 24 iulie 2021 se va face repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a, se vor comunica rezultatele candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal și se vor afișa în unitățile de învățământ gimnazial listele cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județ.

În perioada 25 – 28 iulie 2021se vor depune dosarele de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați, iar pe 29 iulie 2021 unitățile de învățământ liceal de stat vor transmite situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022.

Citeşte şi Cum se calculează MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2021. Atenţie, nu se face rotunjire!