Admitere liceu 2023. Cele patru criterii de departajare pentru elevii cu medii egale. Rezultate evaluare după contestaţii

Deși media obținută în clasele V-VIII nu va avea nicio pondere în calculul medie de admitere la liceu, totuși aceasta va fi luată în calcul, în cazul elevilor cu medii de admitere egale.
Filip Stan
04 iul. 2023, 14:15
Admitere liceu 2023. Cele patru criterii de departajare pentru elevii cu medii egale. Rezultate evaluare după contestaţii

Admitere liceu 2023. Media de admitere la liceu va depinde, anul acesta, exclusiv de media obținută la Evaluarea Națională 2023, nu și de media claselor V-VIII. Rezultatele repartizării computerizate, potrivit calendarului admitereii la liceu în 2023, vor fi publicate pe 19 iulie.

Pentru a-și alege liceul dorit, elevii trebuie să țină cont de poziția pe care o ocupă în ierarhia mediilor de admitere la liceu, ierarhie ce va fi publicată după afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2023. Apoi, consultând broșura pentru admitere, aceștia vor putea alege ce opțiuni vor trece pe fișa pentru repartizarea computerizată, în funcție de ultima medie de admitere a specializării dorite.

Admitere liceu Iași 2023. Va fi concurență mare la liceele bune. Note mai mari în primele 500 în 2023 față de 2022
Potrivit unei analize făcute de edupedu.ro, în urma modificării modului de calcul a medie de admitere la liceu, în București va fi o concurență mare pentru un loc într-un liceu de top. Un elev cu 9.80 a pierdut 169 de poziții în clasament, față de un elev cu aceeași medie anul trecut, precizează sursa citată.

Criterii de departajare în cazul mediilor de admitere egale

Deși media obținută în clasele V-VIII nu va avea nicio pondere în calculul medie de admitere la liceu, totuși aceasta va fi luată în calcul, în cazul elevilor cu medii de admitere egale. Media claselor V-VIII va fi al patrulea criteriu de departajare în aceste situații.

Cele patru criterii de departajare:

  • nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
    nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
    nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă (în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale);
    media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Admitere liceu 2023. Sfaturi pentru completarea fișei de admitere la liceu

Profesorii îi sfătuiesc pe elevi să completeze suficiente opțiuni, pentru a nu fi în situația de a rămâne fără loc, în urma repartizării computerizate.

După stabilirea mediei finale a elevului, poate fi utilă o comparație cu punctajele obținute în anul precedent. Aceasta poate oferi o perspectivă asupra performanțelor elevului și poate ajuta la evaluarea poziției sale în cadrul admiterii.

Este important de menționat că punctajele și mediile de admitere pot varia de la un an la altul, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi numărul de locuri disponibile și performanțele celorlalți candidați.

”Este foarte simplu, dacă copilul are media 9.60 anul acesta și cu această medie e pe poziția 2.000, mă uit anul trecut unde era poziția 2.000. E vorba de poziție, nu de medie. Poziția 2.000 era să spunem anul trecut la media 9.40, mă aștept și pun opțiuni și sub poziția copilului meu. Eu aș coborî cu două puncte. Dacă copilul meu are 9.60, eu aș pune inclusiv o opțiune unde anul trecut s-a intrat cu 7.60. În felul acesta, ușurând examenele, dezavantajăm copiii foarte buni, foarte bine pregătiți, căci mai mult de 10 nu le putem da. Dacă cu 9.70 ajung să-mi tremure sufletul că nu ajung la liceul dorit, încotro ne îndreptăm.”, a declarat pentru Euronews România, Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”.

Admitere liceu 2023, Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2023

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2023. Ministerul Educatiei a afișat Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2023. Potrivit edu.ro, au fost înregistrate 27.128 de contestații, adică 8,52% din numărul total de lucrări, dintre care:

  • 18.465 la Limba și literatura română (13.324 – 2022)
  • 444 la Limba și literatura maternă (265 – 2022)
  •  8.219 la Matematică (8.265  – 2022).

Comparativ, în sesiunea 2022 au fost depuse 21.854 de contestații (7,12% din numărul total de lucrări).

În cazul a 16.476 de lucrări (13.757 de lucrări – în anul 2022) contestațiile au schimbat nota prin creștere, iar pentru 7.668 de lucrări (5.906 lucrări – în anul 2022) notele au fost modificate prin scădere.

În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 76,4% (117.798 de elevi), în creștere cu 0,20% (291 de elevi) față de rezultatele inițiale (76,2%). În anul 2022, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 82,4%.
A crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 429 la: 466 (237 în anul 2022).

Rata de participare în sesiunea 2023 a examenului a fost 95,3%: 154.115 absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți din totalul absolvenților înscriși (161.652). În ultimii doi ani, rata de prezență a înregistrat următoarele valori: 93,9% în sesiunea 2021, respectiv 95,5% în sesiunea 2022.
Dintre aceștia, 36.317 candidaţi (23,6 %) au obţinut medii sub 5 (cinci). Au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă 3 (trei) elevi, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).

Procentual, la nivel național, 71,2% dintre notele contestate – 19.320 de lucrări (74% în 2022) au fost modificate cu diferențe mai mici de 0,5 puncte, 4.597 (16%) note au fost modificate cu diferențe între 0,5 și 1 punct, 226 de note cu diferențe între 1 și 2 puncte (sub 1%), iar 6 note au înregistrat diferențe mai mari de 2 puncte (3 la Limba și literatura română și 3 la Matematică).

Citește și: Ariadna, elevă de 10 de la Evaluarea Națională din Onești: ”Ingredientele cheie care m-au ajutat să obțin acest rezultat sunt munca asiduă și interesul pentru a mă dezvolta”

La nivel național, la proba de Limba și literatura română, 120.268 de elevi  (77,8%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 1.500 de elevi au obținut nota 10 (+46 în raport cu prima afișare).

La Matematică,116.369 de elevi (75,4%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 3.188 au obținut note de 10 (+122 în raport cu prima afișare).

La Limba și literatura maternă, 8.513 elevi (90,5%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 64 de candidați au obținut note de 10 (+1 în raport cu prima afișare).

Rezultatele obșinute după contestații pot fi văzute aici http://evaluare.edu.ro/DefaultI.aspx

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici