Admitere Medicină 2024. Studenții care intră la buget vor rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști

Decizia se va aplica la UMFCD pentru studenții din anul I din anul universitar viitor, adică 2024-2025, pentru studenții din anii II-VI fiind valabilă în continuare modalitatea de reclasificare din prezent.
Filip Stan
03 iun. 2024, 13:55
Admitere Medicină 2024. Studenții care intră la buget vor rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști

Admitere Medicină 2024. Noua prevedere este menționată în documentul cu cifra de școlarizare pentru admiterea la studii de licență 2024, publicat de UMFCD, și ar urma „să îmbunătățească foarte mult relațiile dintre studenți”, marcate de competiție și stres, după cum spune prorectorul Valentina Uivaroși.

Decizia se va aplica pentru studenții din anul I din anul universitar viitor, adică 2024-2025, pentru studenții din anii II-VI fiind valabilă în continuare modalitatea de reclasificare din prezent.

Uivaroși a spus că schimbarea provine din posibilitatea lăsată de noua lege a învățământului superior 199/2023 ca universitățile să aprobe prin senatul universitar cum se poate modifica statutul de student cu taxă.

„Noi am hotărât că de regulă se menține statutul de student cu taxă pe toată perioada studiilor, dar în condițiile în care se vacantează locuri de la bugetul de stat prin retragere de la studii, prin transfer, prin repetenție, acele locuri vor fi ocupate de studenții de la taxă cu cele mai bune performanțe. Este tot un fel de reclasificare, dar doar pe locurile care se vacantează de la buget”.
Iată explicațiile prorectorului referitoare la cadrul legal al modificării:

„Această prevedere referitoare la învățământul superior cu taxă pe lângă locurile finanțate de stat a fost introdusă prin ordonanța de urgență (OUG) 133 din anul 2000. Conform acelei OUG, în fiecare an se făcea reclasificarea studenților pe locurile cu finanțare de la buget și pe locurile cu taxă.

ADMITEREA 2024 LA UNIVERSITATEA HYPERION DIN BUCUREȘTI

Admitere Medicină 2024. Această OUG a fost aprobată prin legea 441 în anul 2001, dar cu o modificare: se făcea reclasificarea studenților doar pentru locurile vacantate de la buget. Deci pentru locurile care se eliberau prin transfer, prin repetenție și așa mai departe.

Apoi, prin legea educației naționale 1/2011, prevederea referitoare la statutul studenților cu taxă era următoarea: statutul studenților cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul instituției de învățământ universitar. Noi în temeiul acestei prevederi a legii 1/2011 am continuat cu reclasificarea anuală a studenților, scrie edupedu.ro.

În prezent, pe legea învățământului superior 199/2023 avem următoarele modificări: nu mai apare această prevedere că statutul studenților cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul instituției de învățământ universitar, însă la articolul 148, alineatul 2, prevederea este următoarea:

Învățământul superior este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual de la Guvern și cu taxă în condițiile legii. Instituțiile de învățământ superior pot acorda din bugetul propriu granturi de școlarizare la toate nivelurile și ciclurile de învățământ.
Totodată, legea 199/2023, abrogă OUG 133 care făcea referire la reclasificare. La articolul 260, legea 199/2023, abrogă OUG 133 și legea de aprobare a OUG 133. Prin urmare, este la latitudinea senatului universitar cum se modifică statutul de student cu taxă.

Admitere Medicină 2024. Noi am hotărât că de regulă se menține statutul de student cu taxă pe toată perioada studiilor, dar în condițiile în care se vacantează locuri de la bugetul de stat prin retragere de la studii, prin transfer, prin repetenție, acele locuri vor fi ocupate de studenții de la taxă cu cele mai bune performanțe. Este tot un fel de reclasificare, dar doar pe locurile care se vacantează de la buget”, a declarat prorectorul UMFCD pentru Edupedu.ro.

„Pentru studenții de la taxă avem alte mecanisme de stimulare a performanței. Ei pot primi burse și din fondul universității, cazuri sociale, li se poate compensa taxa de studiu. Avem mecanisme pentru a susține studenții cu performanțe bune și studenții cu dificultăți materiale”, a adăugat Uivaroși.

„Nici statutul de buget nu este veșnic pentru că dacă studentul nu este integralist, condiție să promovezi dintr-un an în altul, va repeta anul și automat pierd locul de la buget. Trec prin repetenție la taxă”, a subliniat prorectorul UMFCD pentru învățământul universitar de licență și masterat.

Broșura pentru admitere la liceu 2024 s-a publicat. Lista cu numărul de locuri pentru fiecare specializare și mediile de admitere

Uivaroși a venit și cu câteva argumente prezentate conducerii UMFCD de către reprezentanții studenților: „Prin reprezentanții studenților ne-au fost transmise o serie de nemulțumiri ale studenților care au trecut prin procesul de reclasificare, legate de faptul că atmosfera între ei este foarte proastă: nu comunică, totul s-a transformat într-o competiție pentru note. Era un stres foarte mare, o presiune enormă.

Performanța nu va avea de suferit, iar studenții vor învăța pentru burse indiferent dacă sunt la taxă sau la buget (…) Ar îmbunătăți foarte mult relațiile dintre studenți. Ei au spus că fiecare vede în celălalt un competitor și nu este normal. Vrem să schimbăm centrul de greutate, să fie în competiție cu ei înșiși”.

Iar modificarea se aplică pentru studenții care intră în anul I în 2024. Pentru cei din anii II-VI, rămâne reclasificarea, a continuat Valentina Uivaroși.

Prorectorul a mai spus că această nouă regulă pentru studenți va ajuta și la urmărirea mai bună a mobilității studenților, mai ales că „potrivit noii metodologii de mobilitate academică apărută de o lună de zile suntem obligați să monitorizăm mobilitățile studenților doctoranzi”.

Admiterea, neschimbată în 2024: examen la biologie și chimie sau fizică
Uivaroși a mai spus că în acest an admiterea la medicină va consta în proba obligatorie la biologie și proba la alegere dintre chimie și fizică. Întrebată de posibilitatea de a introduce examen obligatoriu de fizică, prorectorul a spus: „A fost la un moment dat o discuție să fie o probă de chimie și de fizică, dar nu, au rămas două probe”.

Valentina Uivaroși a adăugat că o noutate în acest an este triplarea, de la 10, a numărului de locuri pentru studenții cu dizabilități.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce a pus Jador stop relației cu Oana Ciocan. Ce îi făcea artistului în intimitate 😱 E s-ar fi săturat să fie...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Avarie Informatică Majoră: Ecranele Albastre Cauzează Haos Global în Multiple Sectore
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'