Adolescentul din Craiova, susţinător al Statului Islamic, trimis la un nou control la INML

Tânărul de 17 ani din Craiova cercetat de DIICOT pentru propagandă jihadistă online pentru gruparea Stat Islamic a fost trimis la un nou control la Institutul Naţional de Medicină Legală.
Iulian Tudor
07 ian. 2016, 16:36
Adolescentul din Craiova, susţinător al Statului Islamic, trimis la un nou control la INML

Totodată, procurorii DIICOT au prelungit controlul judiciar în cazul adolescentului care, potrivit unor surse citate de Mediafax, ar aştepta împlinirea vârstei de 18 ani pentru a putea pleca din ţară şi a se alătura grupării pe care o promovează.

Citeşte şi: Declaraţia mamei tânărului acuzat de propagandă în favoarea ISIS: El e doar un copil îndrăgostit de religie şi atât

Adolescentul a fost pus sub control judiciar în 9 decembrie. Tot atunci, el a fost supus unei expertize psihiatrice la INML, un raport preliminar arătând că minorul are discernământ, potrivit unor surse judiciare.

Ulterior, cum procurorii au decis să îl cerceteze sub control judiciar, tânărul a putut pleca, însoţit de mama sa, înapoi la Craiova.

Adolescentul a fost pus sub învinuire şi reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, prevăzută de articolul 33, alineatul 4, din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Anchetatorii au informaţii că tânărul promova în mod sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor.

Potrivit procurorilor, tânărul şi-ar fi arătat disponibilitatea de a deveni martir pentru gruparea Stat Islamic, fie mergând acolo unde gruparea acţionează, fie sacrificându-se în state din Europa la ordinul membrilor grupării.

El s-ar fi interesat de modul în care ar putea achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi, de asemenea de a studia modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă.

Băiatul este elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto din Craiova. Mama sa este angajată la Regia Autonomă de Transport Craiova, iar tatăl său a fost eliberat recent din penitenciar.

Familia tânărului spunea că acesta a renunţat în urmă cu doi ani la religia creştin-ortodoxă şi a trecut la cea islamică.

Pe blogul Gazda Islamică, tânărul povesteşte cum a devenit musulman: „Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (…) care stăpânea bine limba română. (…) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”.

El spune că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că într-o primă înregistrare a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat.

„După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria şi că nu reprezintă islamul şi apoi am încercat să găseasc musulmanii din Craiova/România şi îi mulţumesc lui Allah că am găsit-o pe sora (Damian Maya)”, afirmă băiatul.

Tânărul mai spune că i-a povestit acesteia despre informaţiile obţinute şi i-a spus că vrea să ştie mai multe despre islam, pentru a deveni musulman.

„Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a islamului am devenit un alt om, un musulman. (…) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile„, mai scrie tânărul.

El mai povesteşte că i-a spus mamei sale despre cât de frumos este să fii musulman şi au avut o discuţie îndelungată pe această temă. De asemenea, spune că a avut de ales între relaţia cu tatăl său şi islamism şi a ales „viaţa cu Allah”.

„Am ales viaţa mea cu Allah. (Tatăl meu – n.r) mi-a spus o mulţime de cuvinte dure, că nu sunt fiul său şi că el nu a avut niciun fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu şi bunica mea„, mai scria băiatul.

Tânărul povesteşte şi despre planurile sale, după ce va împlini 18 ani: „La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul şi permisul de conducere şi apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a devenit un predicator islamic”.

Citeşte şi Susţinătorul ISIS din Craiova, turnat la poliţie de tatăl său: Spunea că părinţii şi familia sunt pe ultimul loc

Băiatul obişnuia să intre şi pe diverse forumuri, unele dintre acestea accesate de pasionaţi de jocuri pe calculator. Pe unul dintre acestea a scris, în iulie 2012, că nu mai vrea să depindă de părinţii săi: „Vă salut pe toţi membrii şi vizitatorii acestui site. (…) am 14 ani şi caut ca pe la 15 ani să nu mai depind de părinţi. Am aflat că există şi un serviciu în care tu esti tester de jocuri, pe scurt testezi jocuri. Am mai căutat chestii pe net să văd şi am găsit că nu trebuie să ai studii superioare, ci doar 12 clase, bacu nu conteaza. Sunt din Craiova şi cine mă poate ajuta sau are o idee despre ce vorbesc eu aici îi rog din suflet să îşi spună ideea. Am mai aflat că lucrezi 8 ore pe zi şi eşti plătit”.

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
5 moduri în care hackerii pot intra în telefonul tău și îți pot fura datele. Ce să nu faci niciodată dacă ai rămas fără baterie la telefon
Capital.ro
Intră banii direct în cont pentru proprietarii de teren. Trebuie depusă cerere, chiar de azi, 17 iunie
Playtech.ro
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS! Sunt 75 de milioane de euro în joc
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Piața imobiliară din București se scufundă. Acuzații extrem de grave
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Cine este Petru, românul ucis în Congo. Tânărul de 23 de ani urma să-și cumpere apartament și să se însoare 😢
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a reapărut. A fost începutul sfârșitului”
Capital.ro
România, țintă pentru Armata RUSĂ. Ne salvează UNGURII: Nu vom permite!
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Kremlinul confirmă discuțiile cu SUA pentru schimbul de prizonieri care include jurnalistul Evan Gershkovich
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?