ADORMIREA MAICII DOMNULUI 2017: Ce le este interzis femeilor să facă pe 15 august

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox şi de ea se leagă o sumedenie de tradiţii şi superstiţii. 

14 aug. 2017, 09:40
ADORMIREA MAICII DOMNULUI 2017: Ce le este interzis femeilor să facă pe 15 august

ADORMIREA MAICII DOMNULUI 2017: În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Nerespectarea acestei superstiţii aduce pericol de boală, incendiu şi boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Mulţi cred că dacă vei aprinde focul în aceste zile, de foc vei pieri, iar mamele nu gătesc pentru a-şi feri copiii de boli.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Se spune, conform traditiei populare, ca aceasta sarbatoare se tine mai ales pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara si pentru vindecari.

Oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare, această plantă a dragostei atrăgând totodată petitori în jurul fetei respective. Înţelepţii satului sunt cei care, conform tradiţiei, trebuie să împartă flori de năprasnic tinerelor fete pentru a le ajuta să îşi găsească un bun creştin ca soţ.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

Din intelepciunea oamenilor de la sate, ziua de 15 august este recunoscuta si ca ziua care desparte lunile calde de cele reci. Iata ce NU AI VOIE sa faci in aceasta zi de sarbatoare:

1. NU AI VOIE SA SPELI HAINE

Spalatul rufelor, chiar si cu masina de spalat, este interzis la orice mare sarbatoare. Nici Adormirea Maicii Domnului nu face exceptie. Se spune ca cine spala haine in timp ce oamenii sunt la biserica va avea parte numai de ghinioane toata viata.

2. ESTE INTERZIS SA TE TUNZI

Nu ai voie sa te tunzi in aceasta zi de sarbatoare. Acest lucru este valabil atat pentru femei cat si pentru barbati. In cazul barbatilor, daca se tund si arunca parul la gunoi, risca sa cheleasca.

3. NU MAI POTI ADUNA PLANTE DE LEAC

Ziua de 15 august este ultima in care mai poti culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afectiuni.

4. NU TINE USA INCHISA

Nu este bine sa stai cu usa inchisa pe parcursul acestei zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele crestinilor pentru a imparti harul sau divin.