Adrenalină pură, mai ceva ca-n Lost. Top 10 insule, pentru o vacanţă de neuitat FOTO

Palmieri, plaje cu nisip alb, junglă, păsări cu penaj multicolor, cu toţii ne imaginăm vacanţa de vis într-o astfel de insulă a paradisului. Înainte de a ne planifica o astfel de excursie este obligatoriu să facem câteva minime verificări, fiindcă în aparenţă astfel de insule sunt atrăgătoare şi pot părea inofensive, dar în realitate ascund pericole majore. Ele sunt recomandate doar aventurierilor.

17 mai 2015, 11:19

1. Insula Hashima – Japonia

Este o bucată de piatră ce ar putea sugera Alcatrazul şi seamănă cu o navă de război, acesta fiind de altfel şi numele său iniţial, Gunkanjima (Navă de război). După anul 1810 aici s-au descoperit resurse importante de huilă, iar zona a fost transformată într-una de minerit intens. În 1916 a fost construită aici prima clădire din beton după care autoritățile, prin intermediul corporației Mitsubishi, au împrejmuit insula cu cele mai înalte ziduri din beton din întreaga țară, pentru a-i proteja pe locuitori de taifunuri și s-a ajuns chiar să fie construite blocuri cu nouă etaje. Astfel, la un moment dat s-a ajuns ca Insula Hashima să fie locul cu cea mai mare densitate a populaţiei din lume.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial japonezii au adus aici 800 de deţinuţi coreeni, 120 dintre ei pierind în condiţii groaznice. Unul dintre supravieţuitori, Suh Jung-woo, spune că a rămas marcat de răceala resimțită pe insula gri și de faptul că în momentul în care a ajuns acolo și a privit în toate părțile, observând numai beton și apă, a înțeles că practic nu avea cale de scăpare. Mulţi dintre semenii săi au murit aruncându-se în apă, cu speranța de a scăpa, ori s-au sinucis pe insulă. Hashima a fost lăsată în paragină, locuitorii ei fiind lăsați practic să moară de foame, unii dintre ei reușind să plece de pe insulă prin diferite metode; pe data de 24 aprilie 1974 au plecat de aici ultimii locuitori ai insulei. Insula a fost închisă apoi oricărui vizitator, pășirea în interiorul fortăreței fiind pedepsită cu închisoarea. Abia în aprilie 2009 autoritățile au redeschis publicului doar o parte din insulă spre a fi vizitată. Zona este situată la 15 km de oraşul Nagasaki şi este cunoscută sub numele de Insula Fantomă a Japoniei.

2. Insula North Sentinel – India

Este locul ideal pentru a scăpa de jungla urbană, dar provocările sunt infinit mai mari decât cele de pe străzile oraşelor. Se află în Golful Bengal, are o suprafaţă de 72 km pătraţi, iar apa limpede, plajele cu nisip alb şi vegetaţia luxuriantă te face să te gândeşti că aici e paradisul. Nimic mai fals, pentru că la adăpostul tufişurilor pândesc localnicii, absolut neprimitori.

Tribul indigen Sentinel refuză orice contact cu lumea exterioară. Membrii săi au ucis deja câţiva pescari aventurieri, iar elicopterele care se apropie de insulă sunt ţinta săgeţilor băştinaşilor. În ciuda faptului că accesul pe insulă este interzis, se presupune că mulţi aventurieri îşi încearcă norocul de a ajunge acolo.

3. Insula Queimada Grande – Brazilia

Este un mic paradis situat în largul costelor Braziliei, însă autorităţile permit accesul aici doar cu autorizaţie specială, iar prezenţa unui medic este obligatorie în timpul vizitei. Asta deoarece aici se găseşte cea mai mare densitate de şerpi din lume, până la 5 pe metru pătrat, de unde şi numele de Insula Şerpilor. Este locul unde trăiesc cei mai periculoşi şerpi din lume, vipera aurie cu cap de lance (Bothrops insularis), aici aflându-se aproximativ 4.000 de astfel de exemplare, care au evoluat complet diferit de alte specii. Au dezavoltat un venin atât de puternic încât ucid aproape instantaneu păsările migratoare, care constituie baza hranei lor. Practic, veninul lor este acum atât de puternic încât poate dizolva carnea unui om în doar o oră. Pe insula Queimada Grande trăieşte şi păianjenul vagabond brazilian, cel mai veninos păianjen din lume.

4. Insula Poveglia – Italia

Este situată în laguna Veneţiei, iar istoria sa este morbidă şi înfricoşătoare. Romanii au folosit-o pentru a izola aici bolnavii de ciumă şi pentru a completa imaginea sinistră aici şi-a deschis porţile un spital de psihiatrie, în anul 1922. Legendele legate de această insulă sunt multe. Se spune că fantomele victimelor ciumei bântuie pe insulă, iar medicul care conducea spitalul de aici nu era nici el în deplinătatea facultăţilor mintale şi obişnuia să-şi tortureze pacienţii, în scopuri ştiinţifice. Chiar şi moartea lui a servenit în condiţii misterioase, aruncându-se sau fiind împins din turnul clopotniţei. Se mai spune că trupul lui ar fi fost zidit chiar de către pacienţi în pereţii clopotniţei, de unde şi astăzi, în anumite nopţi, se mai aud sunete bizare. Spitalul a fost abandonat în 1968, la fel ca şi insula, care este interzisă vizitatorilor.

5. Insula Ramree – Birmania

Această insulă este înregistrată în Cartea Recordurilor ca fiind locul unde animalele au produs cel mai mare masacru de fiinţe umane. În februarie 1945, aproximativ 1.000 de soldaţi japonezi au fugit din calea englezilor şi s-au retras într-o pădure de mangrove de pe această insulă. Când britanicii au scotocit zona, a doua zi dimineaţa, au mai găsit doar 20 de japonezi îngroziţi, ceilalţi fuseseră mâncaţi de câteva mii de crocodili.

6. Insulele Izu – Japonia

Arhipelagul Izu este fotmat din mai multe mici insule vulcanice, dar una dintre ele prezintă un interes deosebit. Miyakejima este o insulă splendidă, însă din cauza erupţiilor vulcanice regulate şi a eliberării în atmosferă a unor mari cantităţi de dioxid de sulf aerul de aici este irespirabil. S-a ajuns în situaţia în care în anul 2000 insula a fost evacuată, iar timp de cinci ani accesul aici a fost interzis. Astăzi, o parte din foştii rezidenţi s-au întors pe Miyakejima, dar viaţa lor s-a schimbat radical, ei fiind obligaţi să poarte în permanenţă măşti de gaze.

7. Insula Păpuşilor – Mexic

Povestea din spatele acestor copaci de care atârnă o sumedenie de păpuşi dezarticulate este plină de groază. La începutul anilor ’50, Don Julian Santana Barrera a cumpărat insula şi a decis să locuiască singur acolo. Vizitat de spiritul unei fetiţe ce se înecase în canal, dar şi de alte spirite, acesta a început să colecţioneze păpuşi vechi şi stricate pentru a-i aduce un omagiu fetiţei. Localnicii spun că păpuşile sunt pline cu energia paranormală a fetiţei şi că noaptea, păpuşile se mişcă şi se aud şoapte. Don Julian a murit în 2001, fiind descoperit înecat în acelaşi loc în care murise fetiţa.

8. Insula Clipperton – Franţa

Este o mică insulă din Oceanul Pacific, la aproape 1.300 km de coastele Mexicului, cu puţini arbori şi fără resurse de apă dulce. Mexicul a ocupat insula în anul 1906 şi a început exploatarea de guano, iar ulterior aici a fost instalată o bază militară care în urma revoluției mexicane nu a mai fost aprovizionată. Mulţi dintre locuitori au murit de foame şi de sete, iar alţii au pierit în apele Oceanului, în ambarcaţiuni improvizate, în încercarea disperată de a părăsit insula. Paznicul farului, un bărbat pe nume Alvarez, s-a autoproclamat rege al insulei, şi a început să violeze şi să ucidă femeile de pe insulă, înainte de a fi el însuşi omorât de una dintre victimele violurilor sale, o femeie pe nume Tirza Rendon. Pe 18 iulie 1917 o navă americană a salvat ultimii supravieţuitori de pe insulă, patru femei şi şapte copii. De atunci insula nu a mai fost niciodată locuită permanent.

9. Great Isaac Cay – Bahamas

Se află situată la 32 km NNE de Insula Bimini şi este accesibilă doar cu vaporul, avioanele neavând cum să aterizeze aici. A devenit cunoscută farului său, construit în anul 1859 şi care are o înălţime de 46 metri. Timp de aproape un secol farul a fost ocupat de câte doi paznici, până pe 4 august 1969, când cei doi gardieni aflaţi la vremea respectivă în post au dispărut fără urmă. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei, teoria general acceptată fiind aceea că au murit în urma unui uragan care a măturat insula cu câteva zile mai devreme, însă unii pun dispariţia lor prin situarea insulei în zona Triunghiului Bermudelor. Legenda mai spune că în secolul al XIX-lea o navă a eşuat aici, iar toţi pasagerii au murit, cu excepţia unei femei şi a copilului său, cei doi putând fi văzuţi şi auziţi şi acum, în nopţile cu lună plină. Cert este că în momentul de faţă farul funcţionează automat, iar insula nu e locuită.

10. Insula Gruinard – Scoţia

A fost transformată într-un iad de armata Marea Britanii, care a decis să testeze aici funcţionarea antraxului ca armă biologică. S-a întâmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar până în anul 1986 insula a fost în carantină, începând după aceea procesul de decontaminare. Din 1990 ea a fost redeschisă publicului, însă planează în continuare suspiciuni asupra gradului de toxicitate de aici.